Arkiva e lajmeve
                   

VËRTETOHET LISTA E ZHVILLIMIT TË REGJIONEVE SËRBE

21. shtator 2011.

Beograd – Qeveria e Sërbisë ka renditur në këtë listë vetëm regjionin e Beogradit  në ato regjione që llogariten të zhvilluara, sepse realizon vlerë të PBB-së mbi mesatarën republikane , është shpallur në numrin më të ri të „Gazetës zyrtare“.

Rajonet e Vojvodinës, Shumadisë dhe Sërbisë perendimore, Sërbisë jugore dhe lindore janë renditur në në listën e regjioneve pamjaftueshëm të zhvilluara sepse vlera e tyre e PBB-së është nën mesataren, ndërsa statusin e regjionit te pazhvilluar e ka edhe regjioni i Kosovës dhe Metohisë.

Në regulloren mbi krijimin e një liste të veçant të nivelit të zhvillimit të regjioneve dhe njësive të vetqeverisjeve lokale për vitin 2011, Qeveria e Sërbisë ka vërtetuar se shkallën mbi mesataren republikane të zhvillimit e kanë këto 19 njësi të vetqeverisjes lokale: Arilja, Beogradi, Beoçini, Vrshaci, Zrenjanini, Kanjizha, Kosjeriqi, Kragujevci, Llajkovci, Nishi, Novi Sadi, Pançeva, Peqinci, Pozharevci, Senta, Karllovci i Sremit, Subotica, Uuhica dhe Caçaki.


Shkallën e zhvillimit nën 50 përqind të mesatares republikane e kanë  27 njësi të vetqeverisjeve lokae: Baushnica, Bella Pallanka, Bojniki, Bosilegradi, Bujanovci, Vlladiçin Hani, Vllasotinca, Gaxhin Hani, Gollubaci, Zhagubica, Zhitoragja, Kurshumlija, Kiçeva, Lebani. Lubovija, Zvorniki i vogël, Medvegja, Meroshina, Presheva, Prijepolja,Razhanji,Svrligi, Sjenica, Surdulica, Trgovishta, Tutini dhe Crna Trava.