Arkiva e lajmeve
                   

USHQIMI ORGANIC PËRMES NDIHMËS UJIT TË NXET BURIMOR NË BANJË TË SIJARINËS

25. mars 2019.

Medvegjë - Një ekip studentësh me katër anëtarë nga Medvegja ka zhvilluar një plan biznesi unik për prodhimin e ushqimit organik në serra që do të ujiten gjatë gjithë vitit duke ujitur me ujë të nxehtë burimor dhe ujë shërues nga Banja e Sijarinës, e cila tani rrjedh në lumin e banjës. Për këtë ide mori çmimin e tretë në garën rajonale të Shoqatës së Shpikësve të Serbisë, mbajtur në Vrajë nën sloganin "Ditët e Konkurrencës së Sipërmarrësve dhe Inovatorëve të Rinj".

Bëhet fjalë për krijimin e një ndërmarrjeje virtuale, nga ideja përmes planit të biznesit dhe qëndrueshmërisë së saj.

"Nxënësit u nisën fillimisht nga ideja e përdorimit të ujit të nxehtë nga 18 burimet e banjave që rrjedhin në lumë, dhe pastaj përmes punëtorive, ata erdhën në idenë përfundimtare për krijimin e një shoqërie prodhimi të ushqimit organik gjatë gjithë vitit, me të ardhura dhe shpenzime deri në fitim. E gjithë ideja është se ne kemi mbështetur nga profesorët tanë ", shpjegon një nga profesorët, Rada Peroviq.

Kjo ide ka qenë e pranishme për dekada në plan të pushtetit lokal, por në praktikë ajo nuk është realizuar, kështu që duket se biznesmenë të rinj, potencialë, dëgjonin me kujdes tarin dhe të gjitha ato i bartën në kompjuter.

Studentët më të mirë të klasës VIII të shkollës fillore dhe të vitit të parë të shkollës së mesme garuan në këtë garë: Angjela Zlatkoviq Milica Vuletiq, Petra Laziq dhe Nikola Filipoviq, të shoqëruar nga Dragana Veselinoviq dhe Rade Peroviq, mësues të shkollës fillore "Jabllanica e Epërme dhe "Nikola Tesla" nga Medvegja.

Ditën e parë u mbajt punëtoria "Zhvillimi i një plani biznesi" dhe edukimi, ndërsa ditën e dytë u mbajt në sallën e Pallatin e Ushtrisë në Vrajë,  në të cilën medvegjasit e zunë vendin e tretë.

Përveç nxënësve të cilët u shpërblyen me çmime, kryetari i Shoqatës së Shpikësve, Sllobodan Bata Simiq dha edhe dy konventa "Mihajlo Pupin" komunës së Medvegjës. Nebojsha Arsiq, i cili morri pjesë në ditën e dytë të garës dhe shpalljes së më të mirëve.

"Nga një numër i madh ekipesh nga e gjithë Serbia, ekipi nga Medvegja fitoi vendin e tretë dhe tregoi se njohuritë në mjedise të vogla janë mjaft të larta. Investimi në të rinjtë dhe shkencën gjithmonë tregohet si investimi më i mirë, sepse ata janë ambasadorët e vërtetë të komunës së Medvegjës ", tha njeriu i parë i Medvegjës, Nebojsha Arsiq.

Ngjarja u ndoq gjithashtu nga sekretari i shtetit për ekonomi, Dragan Stevanoviq dhe sekretari i shtetit për punë, punësim, çështje të veteranëve dhe çështjeve sociale, Nenad Neriq.

Me fjalë të tjera, Shoqata e Shpikësve të Serbisë egziston që nga viti 1956 dhe ka mbi 1000 anëtarë aktivë nga 12 njësi organizative të Serbisë.

Burimi: Jugmedia dhe Trupi Koordinues