Arkiva e lajmeve
                   

TEODORA NGA BUJANOCI E VETMJA NXËNËSE NGA SERBIA ME BURSË AMERIKANE

22. maj 2019.

Bujanoc - Në mesin e rreth pesëdhjetë nxënësve të shkollave të mesme nga pothuajse të gjitha vendet evropiane të përzgjedhura për të kaluar një muaj në Amerikë në programin prestigjioz "Benjamin Franklin Transatlantic Felloëship", do të jetë vetëm një nxënëse nga Serbia, Bujanoci, Teodora Stojilkoviq (17) nga shkolla e mesme "Sveti Sava" në Bujanoc.

Ajo do të jetë pjesë e programit të shkëmbimit të nxënësve, që synon vendosjen e marrëdhënieve më të mira midis evropianëve dhe amerikanëve të rinj, forcimin e lidhjeve dhe zhvillimin e vlerave të përbashkëta.

"Unë do të thoja se qëllimi kryesor i programit është të inkurajojë tolerancën për diversitetin. Në Universitetin "Purdue" në qytetin e West Lafayette, në Indiana do të mësojnë në lidhje me marrëdhëniet ndërkombëtare, demokracinë dhe të drejtat e qytetarëve, përfshirjen e të rinjve dhe zgjidhjen e konflikteve. Jam krenare që jam pjesë e gjithë kësaj, "tha nxënësja e vitit të tretë e drejtimit mjekësor.

Për bursë dhe suksesin e saj më të madh deri më tani, por edhe për njohjen e shkollës "Sveti Sava" dhe komunës së Bujanocit, Teodora të fituar në konkurrencë me një numër të madh të nxënësve të shkollave të mesme nga e gjithë Serbia, por kushtet ishin mjaft rigoroz - Njohuri të shkëlqyeshme të gjuhës angleze, notat e shkëlqyera në shkollë, çmime dhe mirënjohje në garat dhe rekomandimet e profesoëvet, aktivizmi në shkollë dhe më gjerë, ishin vetëm disa prej tyre.

"Kur në janar pashë konkursin e Ambasadës Amerikane, mendova se ishte e hapur për mua. Sigurisht, bursën duhet ta meritosh. Përveç përmbushjes së të gjitha kushteve, shkrimet në gjuhën angleze duhej të shkruheshin dhe intervista me atasheun amerikan për kulturë në ambasadë dhe bashkëpunëtorët e tij, që u mbajt në shkurt në Nish, ishte vendimtare", tha Teodora.

Gjatë intervistës, si tha ajo ishte ajo që ishte, foli për angazhimin e saj në organizatat joqeveritare, aktivizmin për të përmirësuar marrëdhëniet midis serbëve dhe shqiptarëve, respektin për të drejtat e njeriut dhe të grave.

Sa ishin të impresionuar nga qëndrimet dhe mendimet e saja në kjo vajzë shtatëmbëdhjetë vjeçare nga Bujanoci e kishte parë në intervistë.

"Në një moment gjatë bisedës, mora një duartrokitje nga atasheu, pastaj mendova se gjithçka do të ishte mirë dhe se ajo do të më zgjedhë menjëherë," thotë ajo.

Thirrja erdhi pas një muaji.

"Më 22 mars më thirrën dhe më njoftuan se kisha kisha fituar bursës. Isha shumë e lumtur. Mundësia për të vizituar Amerikën dhe madje edhe në shoqërinë e moshatarëve nga e gjithë Evropa dhe gjithçka që është e mirë të dihet se po më pret, ofrohet një herë në jetë. Unë pres që ky udhëtim të më hapë edhe më shumë me njerëzit, pavarësisht nga kombësia, raca apo feja të cilën i përkasin”, tha Teodora.  ku ata i përkasin", tha Teodora.

Studentja e ardhshme e Fakultetit të Shkencave Politike, siç ka theksuar tashmë, ka theksuar veçanërisht se është "jashtëzakonisht mirënjohëse" për mbështetjen që merr gjatë gjithë kohës nga kujdestari i klasës, profesorja Bora Stojanoviq dhe drejtoresha e shkollës Biserka Joviq.

Teodora niset për në rrugë më 29 qershor, gjatë qëndrimit të saj në Amerikë për të vizituar Uashingtonin, Filadelfinë dhe Çikagon dhe do të kaloj dhjetëra ditë në një familje amerikane.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues