Arkiva e lajmeve
                   

TË RINJËT SHQIPTARË DHE SERBË KANË PASTRUAR LIQENIN DHE KANË DËRGUAR POROSI TË QARTË MË TË VJETËRVE

10. qershor 2019.

Bujanoc - Të rinjtë serbë dhe shqiptarë, nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme në Bujanoc, pastruan të dielën bregun e Liqenit të Bujanocit, në kuadër të projektit të Grupit 484 "Qyteti ynë - shkollat ​​tona," dhe më të vjetërve i porostiën që t`i ngjajnë atyrëve - jo vetëm në aspektin e e mbrojtjes së mjedisit.

Rreth pesëdhjetë nxënës marrin pjesë në projektin që synon për të kapërcyer hendekun dhe ndarjen në Bujanoc, dhe një tjetër veprim të përbashkët zgjedhur si pastrimin e Liqenit Bujanoc.

Krah për krah, të rinjtë shqiptarë dhe serbë kanë mbledhur me zell mbeturinat në breg të liqenit, pa ndihmën e qytetarëve të moshuar, edhe pse ata u ftuan për t'u bashkuar aksionit.

"Pastruam dhe u shoqëruam, të gjithë së bashku. Të gjithë neve i pëlqen ky vend,

dhe pse të gjithë së bashku të mos e rregullojmë dhe të kënaqemi në të të gjithë dhe të vazhdojmë të shoqërohenmi", tha Diar Idrizi nga shkolla e mesme" Sezai Surroi ".

Stefan Stoshiq, nxënës i shkollës “Sveti Sava”, mendon se nuk ka asgjë që mund të ndajë pjesëmarrësit e projektit nga të dy komunitetet.

"Unë dua të gjejë miq të rinj dhe me të vërtetë nuk shohë arsye pse mos të jem shok me dikë i cili është moshatar i imi, kemi interesime dhe mendime të ngjashme, vetëm se është shqiptar. Dallime ka, por ato janë absolutisht të parëndësishme për shoqërimin tonë, është e rëndësishme se çfarë lloj personi jeni ju ", thotë Stefani.

"Ne kemi punuar së bashku shumë gjëra të dobishme dhe kështu u ofruam", shtoi Angjela Mlladenoviq nga shkolla fillore "Vuk Karaxhiq" në Levosoj.

Pastrimi Liqenit të Bujanocit ishte edhe aksioni i fundit në kuadër të projektit, i cili duhet të vazhdohet në fillim të vitit të ri shkollor, sepse, siç tha Ivana Sertaliq nga Grupi 484, donatorët njohin arritjet e tre viteve të fundit.

"Fëmijët si punëtori dhe puna e përbashkët, prandaj marrin pjesë në këtë numër. Ky veprim i fundit duhet të jetë hapi i parë drejt përfshirjes së të rriturve në atë që ne bëjmë, sepse ka të bëjë me të gjithë Bujanovčana "tha Seratlić.

Projekti "Qyteti ynë, shkolla tona" realizohet në partneritet nga Trupi Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë dhe organizata "Grupi 484", ndërsa mbështetet nga Fondacioni Fëmijëve Pestalozzi nga Zvicra, Ministria e Arsimit dhe komuna e Bujanocit.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues