Arkiva e lajmeve
                   

TAMARA MISIRLJIC NDIHMON TË RREZIKUARIT NË JUG TË SËRBISË

22. gusht 2022.

Bujanoc - Vranjë - Beograd - Tamara Misirliq (19) nga Vranja ka filluar punën humanitare në moshën 17 vjeçare dhe deri më tani ka ndihmuar 81 familje.
 
Kohët e fundit ajo ka organizatën e saj humanitare dhe në Ditën e punëtorëve Humanitar, e cila festohet në mbarë botën më 19 gusht, ajo thotë se që në fillim ka qenë qëllimi i saj që të ndihmojë njerëzit jashtë rrethit të Pçinjit dhe se ka pasur sukses në këtë.
 
Rreth 3 vite më parë, ajo lexoi në gazetë për një vajzë që jetonte me nënën e saj në një shtëpi të rrënuar në mal dhe vendosi t'i ndihmonte, nis rrëfimin Tamara.
 
 “Më vonë u bashkova me shokët e mi të klasës. Duke parë kushtet në të cilat ata jetojnë, një veprim filloi, më pas një tjetër... Befas u përhap nga një familje në tjetrën, më lindi ideja për të krijuar një fondacion, më sakt e bëra këtë vit. E pashë që po shkonte mirë dhe se mund të bëja shumë për popullin tonë dhe tani është përhapur në pjesën tjetër të Serbisë. Arritëm të ndihmojmë 81 familje, 15 shtëpi u rinovuan, njërën po e përfundojmë për pak ditë, njërën e ndërtuam nga themeli, një e blemë të re. Ne sollëm teknik të bardha, mobilje, ilaçe, dërguam një djalë në Turqi për mjekim, blemë një aparat dëgjimi për një grua që nuk kishte dëgjuar prej vitesh”, thotë Tamara.
 
Ajo është veçanërisht e lumtur, thotë ajo, që njerëzit i besuan asaj kur ishte vetëm 17 vjeç dhe që njerëzit tanë jashtë vendit besuan tek ajo dhe e ndihmuan të arrijë deri në pikën ku tani mund të rinovojë shtëpitë e njerëzve dhe t'ua ndryshojë jetën nga themeli.
Ndryshe nga shumica e aksioneve humanitare, në të cilat fokusi është te fëmijët, grupi i saj i synuar janë kryesisht të moshuarit.
 
 “Që kur e bëj këtë, njerëzit ankohen se kërkuan ndihmë, por u thanë se ndihmojnë vetëm fëmijët”. Unë kam një gjyshe, kam pasur edhe një gjysh që e kam dashur shumë dhe kam vërtet një ndjeshmëri të fortë për të moshuarit, ndaj më tërheqin shumë. Ka kaq shumë prej tyre në fshatra dhe male të thella, dhe më e keqja është se nuk kanë mundësi të telefonojnë dhe të kërkojnë ndihmë, sepse janë të shkëputur nga bota. Këta janë njerëz në male, kodra, që vështirë se i di kush, por dikush më thotë gjithmonë se ka dikush në atë fshat që ka nevojë për ndihmë dhe pastaj shkoj”, thotë Tamara.
 
Ajo thotë se të rinjtë nuk janë të interesuar të bëjnë punë humanitare dhe se për ta është humbje kohe, në cka dhe është vërtetuar  sepse gjithmon është shumë vështirë të kesh bashkmoshatar apo qytetar apo edhe shok nga fakulteti që ti bashkangjiten dhe ti bëjnë shoqëri kur shkon në zona më të papërshtatshme.
“Ajo që bëj duhet të bëhet nga të paktën 7 persona sepse kërkon shumë organizim”. Mjafton vetëm zilja e telefonit për ta lodhur njeriun”, përfundon Tamara.
 
Ndërsa ata që merren me punë humanitare dëshmojnë se në Serbi ka shumë njerëz që jetojnë pa kushtet elementare për jetë, nga ana tjetër theksojnë se në vendin tonë hidhen ushqime që do të kishin rëndësi për ta dhe se është e nevojshme për të ndërtuar një kulturë që do të reduktonte sasinë e mbeturinave ushqimore.
Sipas Veran Matiqit para Forumit filantropik Serb, një nga mënyrat është ulja e TVSH-së për donacionet ushqimore dhe ajo organizatë ka kohë që po punon për të animuar shtetin që të heqë TVSH-në për donacionet ushqimore para datës së skadimit, sepse ata vuri re se kompanitë më mirë do të shkatërronin se sa të dhuronin ushqim një muaj para datës së skadencës dhe mund të shpërndahej pa probleme.
 
 “Ai ushqim gjithsesi po shkatërrohet, me heqjen e TVSH-së në këtë zonë do të rritej vëllimi i donacioneve prej 160 milionë dinarë. Të dhënat tregojnë se në Serbi hidhen çdo ditë mbi 2 milionë kilogramë ushqime, në të njëjtën kohë statistikat shtetërore tregojnë se kemi 446 mijë njerëz që nuk mund të plotësojnë nevojat e tyre elementare. Me atë logjikë, nëse nga njëra anë do të zgjidhnin problemin me TVSH-në, nga ana tjetër do të ndërtonin një kulturë që do të ulte sasinë e mbetjeve ushqimore, kemi një sërë kapacitetesh që nuk janë shfrytëzuar në vendin tonë”. , thotë Matiq.
 
Një problem tjetër që ai paralajmëron dhe me të cilin përballen ata që duan të ndihmojnë, është se bankat kanë provizione me cka edhe  dhe vrasin donacione të vogla, kështu që shumë shpesh ndodh që provizioni bankar të pengojë ata që duan të dhurojnë para.
 
Sipas mendimit të tij, në njerëzit tonë nuk ka shprehi dhe vazhdimësi, por më së shumti ndodh kur ndodh ndonjë situatë alarmante.
 
Dita Botërore Humanitare festohet në përvjetorin e bombardimit të selisë së OKB-së në Bagdad në vitin 2003, kur humbën jetën 22 punëtorë humanitarë.
 
Burimi: Bujanovacke dhe Trupi koordinues