Arkiva e lajmeve
                   

STANKOVIQI DHE AMBASADORI I GJERMANISË BISEDUAN NË BUJANOC

29. tetor 2019.

Bujanoc – Kryetar i Trupit Koordinues për komunat e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës, Zoran Stankoviç dhe ambasadori gjerman në Serbi, Tomas Shib u pajtuan pas bisedimeve në Bujanovac se situata politike është e qëndrueshme dhe theksoi se ata do të punojnë për të inkurajuar investitorët nga Gjermania të vijnë në jugun e Sërbisë.

Ambasadori gjerman, Shib tha se autoritetet shtetërore serbe dhe përfaqësuesit politikë shqiptarë duhet të vazhdojnë bisedimet për planin 7-pikësh.

"Ne diskutuam se është e domosdoshme që të ripërtrihen  diskutime  për planin 7-pikësh në një frymë konstruktive dhe se përparimi është i nevojshëm në këtë drejtim. Ne jemi të kënaqur që është arritur një marëveshje për prezantimin e teksteve shkollore në gjuhën shqipe dhe shpresoj që në atë frymë  aktivitetet të vazhdojnë ", tha Shib

Ambasadori gjerman  bisedimet në dokumentin e përmendur ku janë numëruar  kërkesat e shqiptarëve, siç janë zhvillimi ekonomik, integrimi i plotë në institucionet shtetërore, përdorimi zyrtar i gjuhëve, shkronjat dhe simbolet kombëtare dhe njohja e diplomave, e quajti  "një dialog në nivelin lokal që duhet të shihet veçmas nga dialogu i Beogradit dhe Prishtinës "

Përndryshe, plani u miratua nga Qeveria e Serbisë dhe bisedimet  me mbështetjen e bashkësisë ndërkombëtare filluan në 2013, por shpejt u ndërprenë.

" Sikur që egziston dëshira për të vazhduar bisedimet, por vetëm me fjalë. Në fund, doli që shteti i ndërpreu bisedimet, jo shqiptarët lokal, të cilët në fakt u tërhoqën nga bisedimet. Tani presim dhe kërkojmë nga ata që të nisemi në realizim, sepse derisa nuk zgjidhet për atë që është rënë dakord me shqiptarët në lidhje me 7 pikat, do të kemi probleme lokale ”, tha Zoran Stankoviç, kryetar i Trupit Koordinues për komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës.

Stankoviç theksoi se të gjitha aktivitetet kryhen në prani të bashkësisë ndërkombëtare.

"Sepse bashkësia ndërkombëtare është dhe do të jetë e vetmja palë që të konfirmojë atë që është diskutuar dhe cilat vendime janë marrë. Duhet thënë se në nivel ditor zgjidhen kërkesat dhe problemet ekzistuese të vetëqeverisjeve lokale në Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë  , "tha Stankovic.

Kryetari i Trupit koordinues i sugjeroi Ambasadorit Shib që, siç tha ai, një grup biznesmenësh gjermanë  të vijë në këto zona për të biseduar me përfaqësuesit e qeverive lokale për investime të mundshme, duke shtuar se ata ranë dakord me ambasadorin se punësimi, apo situata ekonomike, është një nga problemet më të mëdha për këto komuna.

"Shkëlqesia e tij do ta informojë odën e tregtisë gjermano-serbe,  për këtë iniciativë, në lidhje me këtë do të diskutohet  në periudhën e ardhshme," tha Stankovic

Në takim është vlerësuar se situata politike dhe marëdhëniet ndëretnike janë të qëndrueshme.

Burimi: Bujanovacke dhe Trupi koordinues