Arkiva e lajmeve
                   

SHKA “RAZIGRANO KOLO – VEZ” NGA MEDVEGJA RUAN TRASHIGIMINË KULTURORE DHE TRADITËN PËRMËS VALLËS, KËNGËS DHE SHOQËRIMIT

5. tetor 2020.

Medvegjë - Shoqata Kulturore dhe Artistike "Razigrano kolo - Vez" nga Medvegja u themelua më 5 maj 2018. Shoqëria ka 120 anëtarë aktivë nga 5 deri në 20 vjeç, dhe themeluesja dhe kryetarja e kësaj shoqate, Bojana Lakushiq, thotë se ideja e shoqërisë erdhi nga dashuria për folklorin, veshjet popullore, lojërat dhe shoqërimin me fëmijët.

"Ne jemi aktivë gjatë gjithë vitit, mbajmë prova dy herë në javë, drejtori artistik nga Nishi, Marko Zhiviq, vjen për të punuar me fëmijë për një orë në katër grupe. Përveç Serbisë, ne gjithashtu interpretojmë jashtë në ngjarje dhe festivale," thekson kryetari i shoqatës.

Vallet popullore janë të rëndësishme si për njerëzit ashtu edhe për grupet etnike, sepse çdo komb apo grup etnik ka karakteristikat e veta përmes valleve dhe kostumeve, veçanërisht në një komunë si Medvegja, e cila është multietnike, kështu që Bojana doli me idenë që në dhjetor të vitit të kaluar salla e Qendrës Kulturore në Medvegjë. organizon vallëzimin e parë të madh multietnik "Le të kërcejmë së bashku", nën sponzorizimin e Trupit Koordinues të Qeverisë së Republikës së Serbisë për komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë.

“Vitin e kaluar, kemi realizuar dy projekte, njëri ishte aprovuar nga Ministria e Kulturës, dhe tjetri nga Trupi Koordinues, dhe ai projekt tjetër ishte shumë i rëndësishëm për ne, sepse ishte i karakterit multietnik. "Ne kemi punuar me shqiptarë, dhe projekti u quajt" Vallëzimi së bashku "dhe ishte shumë i ndjekur," thotë kryetari i shoqatës.

Kjo Shoqëri e Artit Kulturor organizon të gjitha koncertet e saj në mënyrë të pavarur, dhe burimi i vetëm i të ardhurave janë projektet e miratuara nga Ministria e Kulturës, ndërsa ata nuk marrin para nga buxheti i vetëqeverisjes lokale.

"Ne morëm veshjet nga Vez-i, të cilat ekzistonin më parë, dhe pastaj unë bëra një projekt dhe bleva të reja. Ne shkruajmë projekte dhe kështu menaxhojmë, dhe kjo është burimi ynë i vetëm i fondeve. Shumë fëmijë janë të interesuar dhe u pëlqen të luajnë dhe të udhëtojnë", thotë Bojana. dhe shton se shfaqjet e tyre jashtë Medvegjës financohen nga prindërit e tyre.

Fëmijët paguajnë tarifën minimale të anëtarësimit, ndërsa ajo gjen mjetet për të paguar koreografin. Ajo shton se edhe pse kjo nuk mjafton, dashuria për këtë traditë i jep asaj forcën për të vazhduar të luftojë.

"Këto ditë kemi regjistrimin e anëtarëve të rinj, tashmë jemi kontaktuar nga të interesuarit, interesi nuk po ulet kurrë. Edhe këtë vit kemi kaluar në ministrinë përkatëse, po planifikojmë një koncert në dhjetor nëse gjithçka shkon mirë me situatën epidemiologjike dhe të gjithë po e paraprakisht i gëzohemi kësaj”, thotë Bojana Lakushiq.

Burimi: Jugmedia dhe Trupi Koordinues