Arkiva e lajmeve
                   

SHARÇEVIÇ: KOPSHTET MUND TË PUNOJNË NGA 11 MAJ I NEVOJSHËM VËRTETIMI NGA PRINDËRIT SE ATA DUHET TË SHKOJNË NË PUNË

29. prill 2020.

Beogarad- Si pjesë e lehtësimit të masave të jashtëzakonshme, Ministri i Arsimit, Mlladen Sharçeviç, njoftoi fillimin e funksionimit të kopshteve nga 11 majise si do të jetë më e lehtë për prindërit me fëmijë deri në moshën 12 vjeç të shkojnë në punë, si të mbarojnë provimin e maturës së vogël dhe provimin pranues për pranimin në fakultet.

"Relaksimi i përgjithshëm i masave është negociuar me ekspertë dhe vlerësohet se kopshtet mund të fillojnë të funksionojnë nga 11 maji. Megjithatë, nuk duhet të jetë një kthim masiv i fëmijëve në kopshte në momentin e parë, por vetëm për nevojat e prindërve të cilët kthehen në punë me kapacitet të plotë ."tha Ministri i Arsimit.

Ai shtoi se janë rreth 225,000 fëmijë parashkollorë dhe se rreth 50 përqind e tyre pritet të të shkojnë në kopshte.

"Analiza e profesionit thotë se grupe më të vogla do të ishin të sigurta me dezinfektimin e detyrueshëm të hapësirës dhe respektimin e rregullave themelore të sigurisë, siç janë veshja me maska dhe doreza kur bëhet fjalë për edukatorët", tha ministri.

Ai shtoi se pesë qendra për prodhimin e dezinfektuesve janë siguruar për kopshte, shkolla dhe fakultete në Beograd, Kragujevac, Nish, Novi Sad dhe Valev. Siç tha ai, shpërndarja do të ishte shumë më e lehtë në atë mënyrë.

Ministri tha se tani po bëhet një vlerësim se sa edukator janë në gjendje të punoj sepse ka edhe të infektuar me Covid-19 ose të angazhuar në punë të tjera.

Është formuarnjë një Ekip Punues i cili, në përputhje me rekomandimet e Shtabit të Krizave, do të përcaktojë pjesën praktike të zbatimit të masave. Ekipi përfshin përfaqësues të Ministrisë së Arsimit dhe tre sindikatave, Ministrisë së Shëndetësisë, Ministrisë së Punës, kabinetit të kryeministres dhe përfaqësues të vetëqeverisjes lokale.

"Prindërit do të duhet të sjellin një konfirmim nga punëdhënësi se duhet të shkojnë në punë. Dhe kjo është një masë për të parandaluar një kthim masiv, "tha ministri.

Në përputhje me të njëjtat masa, të cilat kryesisht kanë për qëllim sigurinë dhe zvogëlimin e përhapjes së virusit, u mor edhe një vendim për  nxënësit deri në 12 vjeç, prindërit e të cilëve ishin në gjendje të punonin nga shtëpia për shkak të moshës.

"Ndërsa ecim drejt procesit të mbarimit të gjendjes së jashtëzakonshme dhe fillimit të procesit të kthimit në punë ne do t'i ndihmojmë prindërit me fëmijë deri në 12 vjeç, në mënyrë që ata të mos qëndrojnë vetëm në shtëpi. Ne planifikojmë të organizojmë kujdesin ditor në shkolla, dhe vlerësohet se rreth 30 përqind e fëmijëve do të përfitojnë nga ajo. Kjo mbështetje për prindërit do të fillojë më 11 maj ", tha Ministri Sharçeviç.

Burimi: Jugmedia,Blic dhe Trupi Koordinues