Arkiva e lajmeve
                   

SERBËT DHE SHQIPTARËT SË BASHKU I NGRISIN LAPIDAR FQIUT TË NDJERË

30. shtator 2020.

Bujanoc, Deçan - Zoran Petroviq dhe Radovan Millosheviç, të lindur në Deçan, të cilët filluan një aksion për të ngritur një monument për serbin e fundit të vdekur në Deçan, Bosko Qiriq, në varrezat ortodokse në atë qytet, thanë se disa shqiptarë nga ai qytet u bashkuan në këtë aksion, transmeton Beta.

Qiriq, i cili u gjet i vdekur në banesën e tij në Deçan më 2 qershor të këtij viti, jetoi i vetëm dhe një autopsi konfirmoi se ai vdiq për një vdekje natyrore. Është varrosur në Deçan, ndërsa ceremoninë e vorrimit ja shërbyen murgjit e Manastirit të Deçanit në krye me abating Sava Janjiq.

Petroviq, një mik dhe fqinj i të ndjerit Qiriq, tha se serbët nga Deçani, të cilët tani jetojnë jashtë Kosovës, u organizuan për të ngritur së bashku një gur varri për Bosko Qiriqin.

Kur miqtë tanë dhe ish-fqinjët shqiptarë nga Deçani morën vesh për veprimin tonë, rreth dhjetë prej tyre këmbëngulën që ata gjithashtu të jepnin një kontribut financiar në ngritjen e monumentit. në varrin e Boshkos ”, deklaroi Petroviq.

Sipas tij, ndërtimi i një monumenti nga mermeri i Deçanit në punëtorinë e prerjes së gurëve "Prekadini" në Pejë është në përfundim e sipër dhe shqiptarët nga Deçani tashmë po rregullojnë varrezat afër manastirit, në mënyrë që të lëvizin deri tek varri i Bosko Qiriq.

Millosheviq tha se korniza prej betoni në varrin e Qiriq tashmë ishte bërë dhe se monumenti do të ngrihej në 15 ditët e ardhshme.

"Kjo nuk ka asnjë lidhje me politikën. Qiro ynë ishte i preferuar si me serbët ashtu edhe me shqiptarët. Në pyetje është çështje e respektimit të miqësive dhe marrëdhënieve familjare që datojnë disa dekada. Ne gjithashtu ndihmojmë fqinjët tanë shqiptarë kur ata kanë nevojë për diçka në Beograd. "Kjo është provë se njerëzimi dhe ndershmëria janë mbi politikën," tha Millosheviq.

Petroviq dhe Millosheviq kanë jetuar në Beograd që nga përfundimi i bombardimeve të NATO-s.Në mes të qershorit 1999, rreth 1500 serbë dhe malazezë u larguan nga Deçani, aq sa kishin jetuar në atë qytet në pranë Prokletisë. Në ndërkohë, shumica e monumenteve në varrezat Ortodokse janë dëmtuar.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues