Arkiva e lajmeve
                   

REKONSTRUKTUIMI I HEKURUDHËS NË KORIDORIN 10 I RËNDËSISHËM PËR SERBINË

25. prill 2016.

Preshevë – Rekonstruktuimi dhe modernizimi i tri pjesëve në hekurudhën e Koridorit 10, në mes Preshevës dhe Nishit, pas të cilës do të rritet shpejtësia e trenave nga 40 në 100 km/h, është projekt i rëndësishëm jo vetëm për hekurudhën por edhe për Serbinë, ka deklaruar sektretari shtetëror në Ministrinë e Komunikacionit Miodrag Poledica.

Ai me rastin e vizitës së punimeve në rekontruktuimin e hekurudhës në mes Banjës së Vrajës dhe Ristovcit, ka thënë se rekonstruktuimi i hekurudhës e kryen kompania ruse RZHD Interneshnall, por edhe firmat serbe.

Podelica ka thënë se rekonstruktuimi i rrjetit hekurudhor në Serbi financohet nga krediti rus në vlerë prej 940 milionë dollarëve, prej se cilave 140 milion dollarë ka pjesëmarrje Serbia.  

Siç ka theksuar, këto të holla do të harxhohen në rekonstruktuimin e hekurudhës dhe blerjen e 27 dizel lokomotivave, prej të cilave 10 janë dorëzuar Serbisë, ndërsa të tjerat do të dorëzohen deri në fund të vitit.

Zëdhënsi i drejtorit të kompanisë ruse RZHD Interneshnall, Mansurbek Sulltanov, ka thënë se pret që rekonstruktuimi i tri pjesëve të Koridorit 10 në mes Nishit dhe kufirit maqedon të kryhet para afatit dhe se do të kushtojë 26,4 milionë dollarë.


Punimet në pjesën në mes Preshevës dhe Nishit, me gjatësi prej 46 kilometra, kanë filluar të hënën, më 18 prill, dhe do të zgjasin deri në muajin qershor. Deri atëherë hekurudha në drejtim të Maqedonisë do të mbyllet për qarkullim, ndërsa trenat transportus do të qarkullojnë në shpejtësi prej 36 km/h.

Punimet në rekonstruktuimin e hekurudhës në Koridorin 10 do të ndërprehen përgjatë verës, ndërsa do të vazhdohen në vjeshtë. Afati i përfundimit të punimeve është deri në fund të vitit.

Burimi: Beta dhe Trupi Koordinues