Arkiva e lajmeve
                   

“RAZVILAVISHTE” E SIPËRMARRËSISË TË TË RINJËVE

21. shkurt 2020.

Organizata “Razlivalishte” u krijua në vitin 2014 duke patur tre miq të rinj që të vendosnin të prezantojnë të rinjtë me sipërmarrjen sociale dhe të krijojnë një mjedis inkurajues për zhvillimin e sipërmarrjes së të rinjve.

Organizata merret me edukimin e të rinjve dhe, mbi të gjitha, sipërmarrjen sociale - biznes me qëllim të ndikimit pozitiv në natyrën dhe shoqërinë.

"Gjithçka çka punojmë, gjë që bëjmë është bërë për arsyet e mëposhtme: për të rritur ndërgjegjësimin e të rinjve për fuqinë e individit dhe grupit në fushën e ndryshimeve shoqërore, për t'i bërë njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për ndërmarrjen shoqërore të arritshme për të gjithë, për të krijuar një komunitet të njerëzve që bën të mundur gjithë këtë në mesin tonë dhe kemi një kohë të mirë gjatë rrugës, "thotë Katarina Stevanoviq, anëtarja e ekipit Razlivalište.

 “Razlivalishte” është një pjesë integrale e rrjetit që merret me fushën e sipërmarrjes sociale dhe edukimit të të rinjve në Serbi dhe në botë, dhe ata e bëjnë këtë përmes një seri programesh.

Hapat e parë kanë të bëjnë me organizimin dhe zbatimin e konkursit më të madh të sipërmarrjes sociale - AËARD SOCIAL IMPACT (SIA). SIA është foshnja “Razlivalishte”. Ky ishte fillimi i zhvillimit dhe ngritjes së vetëdijes për ndërmarrësinë sociale në Serbi.

SIA filloi më pas përshpejtuesin RZL dhe iniciativën #mundetndrysha. Përshpejtuesi është një program mbështetës përmes mentorimit dhe ekspertizës së bashkëpunëtorëve tanë, Përshpejtuesi është krijuar për të ofruar mbështetje të specializuar për secilin ekip, përshtatur me nevojat e projektit.

"Për këtë qëllim, ne kemi krijuar një rrjet prej 30 ekspertësh në fusha të ndryshme, të tilla si marketing, shitje, analiza e tregut, prototyping dhe ambiente pune - profesorë universiteti, punonjës të korporatave dhe pronarë të vetëm, të cilët ndihmojnë në zhvillimin e gjashtë ekipe të ndryshme përmes takimeve, ëebinareve dhe konsultime individuale, "shpjegon Stevanovic.

Po aq të rëndësishme janë sfidat rinore të UPSHIFT dhe Generation Unlimited, të implementuara nga  “Razlivalishte”  në bashkëpunim me UNICEF në vendin tonë. Këto programe kanë vërtetuar se ka të rinj që mund të dalin me zgjidhje për problemet e sferave të ndryshme të jetës. Idetë e pjesëmarrësve janë të shumëllojshme: ekonomia rrethore për të zvogëluar ndotjen e mjedisit, bibliotekën dixhitale, ngjarjet kulturore në mjedise shumëkombëshe që synojnë përfshirjen, hartimin e mbrojtjes së qëndrueshme për qentë endacakë.

"Kjo është arsyeja pse e gjithë vëmendja dhe energjia tani po drejtohet në konkursin për projektin UPSHIFT 3, i cili do të mbahet në mes të prillit në Nish, dhe përfshin të rinj nga 13 deri në 19 vjeç nga Rrethi i Nishavës.

Informacione të hollësishme për programin dhe aplikacionin, të moshuarit dhe nxënësit e shkollave të mesme mund të gjenden në Instagram dhe Facebook  “Razlivalishte”, "thotë Katarina Stevanoviq.

" Razlivalishte" kërkon të kthejë situatën përmes programeve ekskluzivisht në dobi të të rinjve. Ndonjëherë situata është e tillë që të rinjtë mezi arrijnë ta dëgjojnë, nganjëherë shoqëria shkon një hap më tej dhe i dëgjon ata, dhe ekipi Ralivaliste përpiqet të bëjë hapin përpara dhe të krijojë një mjedis që do të mbështesë idetë e tyre derisa ato të realizohen.

Ata gjithashtu kanë "perandorët" e tyre në  “Razlivalishte”

"Ne duam të festojmë perandorët e shoqërisë sonë. Të gjithë ata që na dëshmojnë se ai mund të bëjë ndryshe. Nëse e njihni dikë që është duke bërë diçka jashtëzakonisht të bukur për rrethinën e tyre, qoftë arsimtarja e juaja e historisë, bukëpjekësi, halla, shoku më i mirë, punonjësi i vetë-shërbimit, shoferi i mirë i GSP ... Na tregoni, ne do ta ndajmë ekzistencën e tij / saj me botën, kumotojnë nga  “Razlivalishte”.

"Perandorët" tanë janë aty ku janë krijuar dhe më pas bëjnë ndryshime pozitive. Ato janë të mjaftueshme për të treguar iniciativë. Këta janë njerëz që japin një shembull për të tjerët në zonën e tyre lokale, "shpjegon Stevanoviq.

Duke folur për planet e mëtutjeshme, ata thonë se ata u përqëndruan te të rinjtë që kurrë nuk kanë pasur mundësi të marrin pjesë në projekte rinore. Arsyet shpesh janë paarritshmëria, problemet financiare ose frika dhe refuzimi për shkak të orientimit racor, kombëtar, fetar, seksual, gjinor.

"Ne jemi duke zbatuar projekte në të gjitha pjesët e Serbisë për t'i bërë mjetet për sipërmarrje dhe njohuri të arritshme për sa më shumë njerëz. Kështu që ne do të shfrytëzojmë këtë mundësi për të ftuar të gjithë të bashkohen me ne, dhe përveç që të njohim shumë më tepër se kaq, të bëjmë miq të rinj dhe një mjedis mbështetës për idetë e tyre. “Razlivalishte”, po pret që ju të shtyni kufijtë së bashku, "tha Katarina Stevanoviq.

Burimi: http://razlivaliste.org/  dhe Trupi Koordinues