Arkiva e lajmeve
                   

PLLAKA PËRKUJTIMORE PËR KRERËT E KRYENGRITJES SË JABLLANICËS DHE TOPLLICËS

24. qershor 2019.

Medvegjë - Në kujtim të një shekulli, 102 vjet nga Kryengritja e Jabllanicës dhe Topllicës, komuna e Medvegjës, Këshilli Komunal i Shoqatës së Pasardhësve të luftëtarëve të Serbisë 1912-1920 të Medvegjës dhe kombi mirënjohës i Jabllanicës së Epërme ngritur pllakë përkujtimore për organizatorët dhe udhëheqësit e kryengritjes, dhe komandantëve Milinko dhe Toshka Vlahoviq.

Pllakën përkujtimore e kanë zbuluar kryetari i komunës së Medvegjës Nebojsha Arsiq, kryetari i Komitetit Republikan të Shoqatës së Pasardhësve të luftëtarëve të Serbisë 1912-1920, Lubomir Markoviq i cili ndau mirënjohje Nebojsha Arsiq dhe pllakën e Organizatës së Lidhjes së Pasardhësve të Luftarëve në Medvegjë.

Kurora u vendosën edhe nga përfaqësuesit e komunës së Medvegjës, të kryesuar nga kryetari Nebojsha Arsiq, kryetari i Këshillit Komunal të Shoqatës së Pasardhësëve, Svetislav Millovanoviq me anëtarët e Shoqatës, shefi i Qarkut Jabllanicës, Milosh Qiriq dhe bashkëpunëtorët, dhe më pas përfaqësues i Republikës, qarkut, qytetit dhe të komisioneve komunale të Shoqatës së Lidhjes së Pasardhësëve luftëtarëve të Serbisë, nga Beogradi, Nishi, Leskoci, Vraja, Prokupla, Pozharevci, Lebani, Bojniku dhe Vlasotinca.

"E gjithë kjo është një pjesë e kombit tonë, trashigimisë epike dhe historike, vargu i besëlidhjes, amëza jonë gjenetike, historike dhe e mitit, të gjithë paraardhsit tonë në këtë kryengritje ishin si udhëzues. Këta dëshmorë nuk e kanë mbrojtur vetëm territorin, por edhe Serbinë si një simbol i lirisë. Kjo liri është bërë një besëlidhje që do të ruajnë dhe dorëzojnë pasardhësit tanë ", theksoi në fjalimin e tij kryetari i Medvegjës.

Arsiq porositi se sot ekupatorë nuk kemi dhe se nuk guxojmë ta lejojmë që asnjëherë një krim të tillë të ndodhë kundër popullatës serbe, sepse kur e mbroni popullin tuaj, mos e bëni me armë vetëm.

"Arma që mbrojmë mund të jetë një këngë, një libër, një letër dhe një gjuhë, ruajtjen e besimit dhe, natyrisht, duke kujtuar ata që i dhanë jetën lirisë, të gjithë luftëtarëve të guximshëm dhe krenarë", shtoi Arsiq.

Në fund të fundit, u shfaq një prezantim i shkurtër dramatik i performancës "Heronjtë e regjimentit të hekurt" të Qendrës Kulturore të Medvegjës, duke përfunduar kështu ceremoninë.

Burimi: Jugmedia dhe Trupi Koordinues