Arkiva e lajmeve
                   

PËRSHKAK TË PUSHIMEVE MASSIVE NË SHQIPËRI, SHTABI I KRIZAVE E KA THEKSUAR PRESHEVËN SI VEND KU KORONA MUND TË SHPËRTHEJ

22. shtator 2020.

Preshevë - Në ditët e mëparshme, anëtarët e Shtabit të Krizave të Republikës folën për Preshevën si një pikë e nxehtë e mundshme e koronës. Sipas të dhënave të Qendrës Shëndetësore, që nga fillimi i shtatorit kanë qenë rreth njëzet njerëz pozitivë në këtë komunë.

Ndryshe nga korriku dhe gushti, kur kishte disa dhjetëra ekzaminime në ditë në klinikën Covid në Preshevë, që nga fillimi i shtatorit, disa dhjetra persona kanë pasur simptoma të virusit korona. Mjekët vlerësojnë situatën si më të qëndrueshme, por ende të pasigurt.

“Banorët e Preshevës ishin me pushime kryesisht në Shqipëri. Presheva është akoma në një situatë emergjente, njerëzit ecin normalisht, nuk kanë asnjë kufizim, por u përmbahen rekomandimeve tona që të mbajnë maskë, të distancohen dhe të vijnë tek ne nëse kanë ndonjë simptomë ”, thotë Driton Salihu, drejtor i Qendrës Shëndetësore në Preshevë.

Svetlana Stojanoviq, drejtoreshë e Institutit të Shëndetit Publik në Vranjë, thotë se në një ditë në Preshevë kanë qenë pesë pozitive, një ditë tre, herë tre, ka edhe ditë kur kemi një ose dy, e cila është për komunën e Preshevës, e cila në periudhën e mëparshme nuk kishte një numër të madh të pozitivëve pacientët, një rritje e konsiderueshme.

Mjekët deklarojnë se pacientët midis moshës 50 dhe 60 vjeç tani shfaqen më shpesh, me simptoma më të lehta dhe një fotografi klinike më të butë.

"Ne jemi të mbrojtur mirë, kujdesemi për veten dhe përpiqemi ta ndihmojmë pacientin në çdo mënyrë," thotë Ivana Veljković, një infermiere në klinikën Kovid në Preshevë.

Në hyrje të qendrës së vetme tregtare në Preshevë, ku vendasit blejnë dhe dalin, janë të vendosura njoftime dygjuhëshe dhe dezinfektues.

“Kemi bashkëpunim të mirë me vizitorët dhe ju sugjerojmë të gjithëve të mbajnë maska. Inspektimet kanë vërtetuar se ne u përmbahemi të gjitha masave të planifikuara. Punonjësit tanë po mbrojnë vetveten dhe nuk kemi pasur persona të infektuar ”, thotë Ermal Sulejmani, menaxher i qendrës tregtare në Preshevë.

Sipas të dhënave të Qendrës Shëndetësore në Preshevë, 85 raste të infektimit me koronavirus u konfirmuan në atë vend nga fillimi i korrikut deri në mes të shtatorit.

Burimi: RTS, Blic dhe Trupi Koordinues