Arkiva e lajmeve
                   

PËRKRAHJA E EU-SË PËR SIPËRMARRJET MIKRO DHE TË VOGLA KYÇE PËR RRITJEN E ZHVILLIMIT EKONOMIK DHE RRITJEN E PUNËSIMIT

25. shkurt 2019.

Bujanoc - Në Bujanoc u dorëzuan kontratat për 38 kompani nga Rrethi i Zajeçari, Jabllanicës, Nishavës, Pirotit, Pçinjës dhe Toplicës.

"Bashkimi Europian (BE) ofron mbështetje për ndërmarrjet mikro dhe të vogla që përbëjnë 90 për qind të të gjitha ndërmarrjeve dhe janë shtylla ekonomike si në Serbi dhe në vendet e BE", tha shefi i Delegacionit të Bashkimit Europian në Serbi, Ambasadori Sem Fabrici, gjatë dhënies kontratave mbi donacionet për grupin e parë prej 38 nga 106 kompani nga Serbia jugore projektet e të cilëve janë përzgjedhur përmes programit EU PRO.

"Duke mbështetur kompanitë tuaja, ne tregojmë se idetë e mira gjithmonë do të kenë mbështetje dhe se ju duhet të krijoni të ardhmen, të udhëheqni bizneset tuaja dhe të punësoni njerëz. Bashkimi Europian është këtu për t'ju ndihmuar përmes programeve tuaja të BE-së për të realizuar idetë tuaja dhe t'i shndërroni ato në mundësi biznesi ", tha kreu i Delegacionit të BE-së për Sipërmarrësit dhe Sipërmarrësit, duke shtuar se Bashkimi Europian do të vazhdojë të ndihmojë këtë pjesë të vendit përmes instrumeteve politike, financiare dhe sociale.  

Bashkimi Europian ka mbështetur më shumë se dy milionë euro kompanitë mikro dhe të vogla nga juglindja dhe jugperëndimi i Serbisë, duke pasur parasysh se ato janë çelësi për arritjen e rritjes ekonomike dhe krijimit të vendeve të punës. Ndërmarrjet, kryesisht të angazhuara në prodhimin e ushqimeve, mobiljeve, tekstilit dhe veshjeve, përpunimit të drurit dhe metalit, do të marrin pajisje të reja për të rritur prodhimin dhe cilësinë e produktit, dhe në vitin e parë ata do të punësojnë 255 persona, që do të rris numrin prej 25%  nga momenti i tanishëm i të punësuarve.

Shefja e Zyrës së Kombeve të Bashkuara për Shërbimet e Projektit (UNOPS) në Serbi, e cila zbaton programin EU PRO-s, Mikela Telatin u tha kompanive fituese se është e rëndësishme të japin shembuj të mirë në komunitetet e tyre dhe të promovojnë ndryshime pozitive që kontribuojnë në një jetë më të mirë të qytetarëve.

"Përmes zbatimit të programit EU PRO-s, UNOPS-i do të krijojë sinergji duke promovuar sipërmarrjen, duke zhvilluar infrastrukturën lokale dhe ekonomike dhe kohezionin social dhe duke përmirësuar cilësinë e jetës së popullsisë. Ky është njëkohësisht edhe mandati i UNOPS -it për të mbështetur njerëzit për të krijuar një jetë më të mire, ndërsa shtetet për arritur zhvillim të qëndrueshëm”, tha Mikel Telatin.

Thirrja u zhvillua në bashkëpunim me Ministrinë e Integrimit Evropian, Ministrinë e Ekonomisë, Agjencinë e Zhvillimit të Serbisë, agjencitë rajonale të zhvillimit dhe odat e tregtisë, dhe mbështetje të konsiderueshme u ofruan nga qeveritë lokale të përfshira në zbatimin e programeve të EU PRO-s.

"Stimuj të tilla të ofruara nga Bashkimi Europian kontribuojnë në përpjekjet e qeverive lokale për të avansuar zhvillimin e komunave, ndërsa jam i kënaqur që pesë kompani nga Bujanoci dhe Presheva kanë marrë këtë mbështetje", tha Shaip Kamberi, kryetari i komunës së Bujanocit.

Ambasadori i BE-së, Sem Fabrici gjatë vizitës së tij në jug të Serbisë në Bujanoc, u takua edhe me kryetarin e komunës Shaip Kamberin, si dhe me kryetarin e Këshillit Kombëtar të Pakicës Kombëtare Shqiptare, Ragmi Mustafa, ndërsa ka pasur  takim edhe me kryetarin e Trupit Koordinues të Qeverisë së Serbisë për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Zoran Stankoviq.

Burimi: Jugpress dhe Trupi Koordinues