Arkiva e lajmeve
                   

PËRFAQËSUESIT E PARTIVE SHQIPTARE NË BUJANOC NË MËNYRË TË PAVARUR FORMOJNË PUSHTETIT

23. korrik 2020.

Bujanoc - Në seancën konstitutive në Bujanoc, përfaqësuesit e katër partive shqiptare formuan vetë qeverinë lokale. Kjo është hera e parë në 18 vjet që qeveria në Bujanoc nuk është multietnike. Përfaqësuesit e partive serbe u larguan nga seanca, sepse ata besojnë se një vendim i tillë është i dëmshëm për të gjithë qytetarët.

Pas një seance shtatë-orëshe, Nagip Arifi nga Partia Demokratike u zgjodh kryetar i komunës së Bujanoc, i cili tashmë e ka kryer atë funksion për tre mandate. Kryetari i Kuvendit është zgjedhur Enver Ramadani nga Partia për Veprim Demokratik.

"Do të jetë gjithashtu e mundur që pala serbe të jetë në një koalicion të zgjeruar." Shpresoj që javën tjetër ose gjatë muajit tjetër duhet të kemi një bisedë në atë drejtim. Sot, ne kemi dashur të respektojmë ligjin, duke marrë parasysh që është dita e fundit për zgjedhje ", tha Nagip Arifi, kryetari i komunës së Bujanocit.

Këshilltarët e koalicionit serb të SNS-it dhe SPSit u larguan nga seanca pasi u verifikuan mandatet.

"Ne serbët kemi kundërshtime për diçka të tillë sepse i gjithë populli serb është përjashtuar nga jeta shoqërore dhe politike e komunës së Bujanocit." Ne besojmë se kjo nuk është mirë, besojmë se shqiptarët po dërgojnë një mesazh të keq, mbi të gjitha, për ne, fqinjët serbë që jetojnë me ta, "tha Nenad Mitroviq nga SNS në Bujanoc.

Stojanca Arsiç nga koalicioni i mbledhur rreth SPS thotë se ata humbën kështu 16 vjet.

"Në fillim, domethënë për rreth dy vjet, funksionoi një qeveri hibrid multietnike, por pas vitit 2010, parimi ishte që qeveria multietnike të formohet në bazë të përfaqësimit, pra në bazë të përbërjes proporcionale të romëve, serbëve dhe shqiptarëve", shtoi Arsiq.

Një situatë emergjente është në fuqi në Bujanoc. Seanca u mbajt në sallën e Shtëpisë së Kulturës, dhe jo në sallën e kuvendit, me respektimin e masave të mbrojtjes.

Burimi: RTS dhe Trupi Koordinues