Arkiva e lajmeve
                   

PENDAROVSKI NËPROHOR PCONJSKI: KËTU JANË VENDOSUR THEMELET E SHTETIT TONË

3. gusht 2022.

Bujanoc - Beograd - Në Manastirin e Shën Prohorit të Pçinjës afër Bujanocit u kremtua Ilindeni, ku morën pjesë delegacioni shtetëror dhe kishtar i Maqedonisë së Veriut i kryesuar nga presidenti i atij vendi, Stevo Pendarovski. Në Maqedoni, Ilindeni festohet edhe si Dita e Republikës.

Mysafirët nga Maqedonia i priti ministri i punëve të jashtme Nikolla Selakoviq, në cilësinë e të dërguarit të presidentit të Serbisë.

Është vizita e parë zyrtare pas tetëmbëdhjetë vjetësh në festën e Ilindanit në manastirin Prohor Pçinjski.

Përkujtimi i Ilindenit në Prohor të Pçinjës filloi me një liturgji të shenjtë, të cilën për herë të parë pas shumë vitesh e shërbyen priftërinjtë serbë dhe maqedonas.

Presidenti Stevo Pendarovski vendosi kurora dhe lule pranë cesmës përkujtimor për Prohor Pçinjskin.

“Pas gati dy dekadash, 2 gushtin e festuam në Ilinden në një mjedis autentik historik ku u hodhën themelet e shtetësisë maqedonase”, tha Pendarovski.

Të dy delegacionet vizituan hapsirat e manastirit dhe kishën.

Në shenjë falënderimi për organizimin e 950 vjetorit të manastirit, ministri Selakoviq dhe përfaqësues të BIA-s morën Urdhrin e Prohor të Pçinjës.

“Kjo dëshmon edhe për politikën e Serbisë, e cila është e vendosur të forcojë politikën e fqinjësisë së mirë, bashkëpunimit dhe jetës së përbashkët me fqinjët. Pra, si në kuadër të nismës Ballkani i hapur, të cilën presidenti Vuçiq e inicioi me kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, ne po përpiqemi të tregojmë se sa fryma e tolerancës dhe miqësisë është diçka që do të mbizotërojë gjithmonë mbi frymën e intolerancës. dhe armiqësitë”, tha Selakoviq.

Ilindeni është një datë e rëndësishme për Maqedoninë e Veriut, sepse në vitin 1903, në këtë ditë, u ngrit një kryengritje kundër sundimit osman dhe në vitin 1944 u mbajt seanca e parë e ASNOM-it.

Burimi: Bujanovacke, Trupi koordinues