Arkiva e lajmeve
                   

Pbild ka siguruar dokumente personale për 700 romë

23. tetor 2012.

Jugpress  / Bujanoc - Programi PBILD deri më tani ka realizuar mbi 100 projekte, duke përfshirë edhe një në sigurimin e dokumenteve të identitetit për rreth 700 persona rome në jug të Serbisë, tha Nicholas Hercules, Menaxher i Programit PBILD.

PBILD mbështet disa  projekte, që nga ato ekonomike deri në lidhje me krijimin vende të reja pune, klube për personat me aftësi të kufizuara, zhvillimin i marrëdhënieve ndër-etnike dhe klubet e të rinjve, shtoi ai.

PBILD punon me komunitetet e pakicave, veçanërisht me romë, në mënyrë që të zvogëlojë numrin e azilkërkuesve, sidomos në Belgjikë, ku një numër i madh i azilkërkuesve vijnë nga Serbia jugore. Këtu në jug ka rreth 700 romë të cilët kanë siguruar dokumente personale. Falë dokumenteve personale, ata do të jenë në gjendje për të fituar të drejtat e tyre të tjera , ato në shëndetësi dhe arsim në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë arsimimin e tyre të marrë një punë dhe të qëndrojnë në këtë mjedis.Ne jemi duke punuar me zyrën për të rinj në rrethin e Jabllanicës dhe Pcinjës, ku të rinj përmes programeve të ndryshme,  fitojnë njohuri të reja se si për të përmbushur një CV, të gjejnë një punë dhe për të organizuar në lidhje me menaxhimin e ndërmarrjeve virtuale ", tha Hercules.

Kur u pyetën se çfarë implementimi i projekteve në rrethe është ai u përgjigj: "ne nuk punojmë vetëm në zbatimin e projekteve, por në partneritet me komunat. Në qytetet dhe komunat ku janë kryetarët e komunave pro-aktive, rezultatet janë shumë më të mirë. Kjo u mundëson që më lehtë dhe të gatshme i mirëpresin fondet e BE-së për projekte.Unë do të doja të dërgojë një mesazh komunave  apo partnerëve tanë, që është shumë e rëndësishme për të punësuar njerëz profesionistë  të cilët e dinë se si të përgatisin projekte të mira. Këto projekte duhet të kenë buxhetet e duhura në mënyrë që të jetë në gjendje të merrni me lehtësi fonde për projekte nga Bashkimi Evropian, i cili do të sigurojë dhe zhvillimin më të mirë të të gjitha komunave. Në fillim të programit PBILD, kemi dhënë shumë komente mbi propozimet, me qëllim të përmirësimit të tyre, dhe tani pas arritjes së përmirësimit, ne japim koment shumë pak ", ka thënë Hercules.