Arkiva e lajmeve
                   

MINISTRI MARKOVIC: Regjistrimi është mënyra për t’u njoftuar me problemet e një bashkësie, dhe për të gjetur zgjidhjen

29. shtator 2011.

Në institutin Republikan për statistika është thënë se regjistrimi është shum i rëndësishëm për qytetarët e rëndomt sepse kjo mund të thotë njohje e problemeve të tyre të cilët i kanë në arsimim, infrastuktur dhe shëndetsi, e poashtu edhe nisje e zgjidhjeve të tyre.Regjistrimi do të mbahet  pre 1 deri më 15 tetorë të këtij viti.

Milan Markovic, ministër për të drejtat e njeriut dhe pakicave, dhe vetqeverisje lokale, kryetar i Trupit Koordinues të Qeverisë së Republikës së Serbisë për komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, thotë se bojkotimi i regjistrimit tek Shqiptarët është politikisht i motivuar dhe mund të shkoj në dëm të tyre.

“Egziston mënyrë për të llogaritur sa Shqiptarë ka,mirëpo, regjistrimi nuk është vetëm numrim i popullsisë mirëpo eështë edhe mënyrë për t’u njoftuar me problemet me problemet e kësaj populate dhe mënyrë e gjetjes së zgjidhjës”, deklaroi ministri Markovic.

Sërbia tha ai do të vazhdoj të zgjidh problemet të cilët i kan Shqiptarët, ndërsa bojkoti do të jetë vetëm  një thik në shpind të këtyre përpjekjeve.

Snezhana Llakceviq, kryeshefe e repartit për regjistrim në entin republikan për statistika, deklaroi “që të gjith qytetarët, e poashtu edhe Shqiptarët duhet të kuptojn që regjistrimi është për të mirën e tyre. Regjistrimi është analizë gjaku e një shteti. Regjistrimi është i vetmi burim i informatave valide sa i përket popullsisë, pronave dhe banimeve dhe karakteristikave të tyre. Informacionet të cilët do t’i marrim jan të patjetërsueshme  që shteti të përcaktoj politikën rreth arsimimit, ndërtimit të infrastukturës, zvoglimin e papunsis.

Do të shohim, për shembull, nëse dikun ka shum fëmijë ose të vjetër atëher do të thot se atje duhet të ndërtohet shkoll ose shtëpi e shëndetit”, tha Llakceviq. Të dhënat e regjistrimit jan të rëndsishme, sic tha ajo, Europa flet me shifra