Arkiva e lajmeve
                   

MINISTRI KRKOBABIQ: NË VIDOVDAN KONKURS PËR NDARJEN E SHTËPIVE NË FSHATRA

23. qershor 2021.

Beograd - Medvegjë - Ministri për kujdesin e fshatrave Milan Krkobabiq tha se më 28 qershor, në Vidovdan, do të shpallet një konkurs për caktimin e shtëpive rurale për çiftet e reja të martuara dhe deklaroi se shteti do të japë deri në 1.2 milion dinarë për blerjen e shtëpive. Krkobabiq tha se ka rreth 200.000 shtëpi rurale të braktisura me një kopsht në Serbi, të cilat janë në dispozicion të fermerëve dhe të rinjve që duan të qëndrojnë dhe të jetojnë në fshat.

"Qeveria duhet të miratojë një program mbi shpërndarjen e fondeve dhe unë pres që ftesa publike të jetë në Vidovdan, do të jetë një simbolikë e bukur." Ne duam që njerëzit nga Kosova dhe Metohia, Medvegja dhe Crna Trava, të mos shkojnë në Beograd dhe më tej, por që ajo rrugë të shkojë në drejtim të kundërt, të përpiqen t'i mbajnë ata, "tha Krkobabiq.

Ai deklaroi se ka shumë interes për blerjen e shtëpive rurale dhe se kushti i vetëm është që çiftet e martuara të jenë deri në 45 vjeç. Krkobabic tha se ai pret që fermerët që jetojnë në familje të përbashkëta dhe duan të bëhen të pavarur të aplikojnë, por gjithashtu të rinjtë që jetojnë me familjet e tyre si qiramarrës në afërsi të qyteteve të mëdha dhe të cilët nuk mund të zgjidhin çështjen e strehimit me kredi bankare.

"Ne duam që shtëpitë t'u jepen atyre që vërtet duan të jetojnë në to. Lërini fermerët të pyesin nëse ka shtëpi të zbrazëta në zonën e tyre dhe vetëqeverisjet lokale duhet të bëjnë një vlerësim, "shpjegoi Krkobabic.

Ai përsëriti se plani i investimeve për Serbinë 2020-2025 është një parakusht për mbijetesën e fshatrave në Serbi dhe se pa atë plan, përpjekjet e komitetit të fshatit, SANU dhe Ministrisë së kujdesit për fshatra do të mbeteshin pa u realizuar.

"Ato janë gjëra kapitale që kushtojnë para, dhe komunat nuk kanë shumë para. Pa ndihmën e Republikës dhe alokimin e fondeve të mëdha, nuk do të ketë përparim ”, shtoi Krkobabić.

Burimi: Hepi tv dhe Trupu koordinues