Arkiva e lajmeve
                   

KRYETARI I TRUPIT KOORDINUES NË KONFERENCËN MBI JUGUN E SËRBISË DHE BE-në

29. tetor 2019.

Bujanovac - Zoran Stankovic, Kryetari i Trupit koordinues për komunat  Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, foli në konferencën "Jug i Serbisë dhe Bashkimi Evropian - sfidat në rrugë", të organizuar nga Këshilli për të drejtat e njeriut në Bujanonc.

Stankoviç veçanërisht adresoi problemin me librat shkollorë dhe punësimin në institucionet shtetërore. Ai theksoi se unë, kryetari i komunës së Bujanocit, Shaip Kamberi dhe kryetari i Këshillit kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafa, duhet të dalin dhe të sqarojnë se çfarë po ndodhte me librat shkollorë në gjuhën shqipe dhe kush është përgjegjës për vonesën.

Kryetari i Trupit koordinues deklaroi se problemi i punësimit të shqiptarëve në institucionet shtetërore do të zgjidhej kur të hiqet ndalimi për marrjen në punë të punëtorëve të rinj, dhe apeloi që kjo të bëhet në mënyrë transparente dhe në përputhje me ligjin, që të mos ketë punësime në baza partiake.

Ambasadori gjerman në Serbi, Thomas Shib, tha gjatë vizitës në Bujanovac se zbatimi i kapitujve 23 dhe 24 ishte shumë i rëndësishëm për pranimin e Serbisë në Bashkimin Evropian, të cilin Gjermania e mbështeti dhe ceku rëndësinë e zbatimit të parimeve të miratuara, veçanërisht në fushën e rrespektit dhe lirisë së mediave.

Ambasadori gjerman theksoi se procesi i ushtrimit të të drejtave të pakicave dhe zbatimi i të drejtave të pakicave në procesin e integrimit evropian është shumë i rëndësishëm, dhe se Gjermania, së bashku me vendet e tjera, është duke punuar në mënyrë aktive në vazhdimin e dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës. Sipas tij, zgjidhja për këtë çështje është e rëndësishme për rajonin dhe për procesin e pranimit në BE.

Kryetari i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve, Ragmi Mustafa, bëri një numër vërejtjesh për zbatimin e marrëveshjeve të deritanishme dhe nxori në pah problemet në gjyqësor, shëndetësi, arsim dhe theksoi se shqiptarët nuk do të pranojnë të ndryshojnë simbolin e tyre, flamurin e Shqipërisë

Shefi i zyrës së OSBE-së në Bujanovac, Xhalomo Bosio, potencoi stagnimin ekonomik, problemet në ndërmarësi  dhe privatizimin në këto komuna.

Bosio potencoi se në Preshevë dhe Bujanoc pushtetet janë multietnike që është shumë e rëndësishme.

Burimi: RTV, Jugpress dhe Trupi Koordinues