Arkiva e lajmeve
                   

Jetëgjatësia dhe sfidat e mileniumit të ri

19. prill 2012.

Drejtoresha e institutit për shëndetësi publike në Serbi “Dr. Milan Jovanovc-Batut” Tanja Knezhevic, theksoi se pran Italisë, Gjermanisë ,Bullgarisë dhe Suedisë , Serbija bie në mesin e pesë vendeve me Popullsinë më të vjetër në Evropë.

“ I përkasim grupeit të vendeve me popullsi shumë të vjetër edhe në kornizat botërore. Jetëgjatsia mesatare e burrave në Serbi është 71.4 vite , përderisa femrat jetojnë seri më 76.6 vite. Shumica e njerëzve të vjetër sëmuren dhe vdesin nga smundjet kronike, sic janë smundjet e zemrës , enëve të gjakut , kancerit dhe diabetit.

Sipas fjalëve të saj këto të dhëna janë arsyeja që të punohet sa më shumë në përmirsimin e shëndetit të të moshuarave si dhe në parandalimin e smundjeve


Në Serbinë qëndrore si më të vjetrat dallohen ato komuna të cilat mesataren e pleqerisë tek banorët e kan më të madhe se 48 vite , si p.sh. Crna Trava(53,5). Gadjin Han (51,8) Svrlig (50.7), Babushnica, Razhanj, Knjezhevac me mesataren e jetëgjatësisë nga 48 vite.


Sipas të dhënave demografike si më e  reja dallohet komuna e Preshevës ku banorët e saj kan mesataren e të moshuarve  29,9 vite, pastaj  Tutin me 30.8 vite , Bujanoci me 33,4 vite dhe Novi Pazari me 33.5 vite. Drejtoresha e zyrës së organizatës botërore për shëndet  në Serbi  Doris Nican ka theksuar që kjo organizatë ka ftuar të gjith antarët që urgjentisht të fokusohen në temën e pleqërisë.

“ Sfidat kryesore në fushën e shëndetit tek popullata e moshuar në mbarë botën jan smundjet jo ngjitëse sic janë  smundjet e zemrës , lloje të ndryshme të sulmeve në tru, kanceri, diabeti, dhe smundjet kronike të mushkrive. Shumica e këtyre gjendjeve mund të parandalohen ose mund të shërohen me hargjime minimale” ka thënë Nican.  Ajo shtoi se rreziku i zhvillimit të sëmundjeve jo ngjitëse  mund të reduktohet duke adoptuar sjellje të shëndetshme të tilla si aktivitet fizik, dietë të përshtatshme, konsum i moderuar i alkoolit dhe shmangia e  cigareve .