Arkiva e lajmeve
                   

IVANI NGA LEVOSOJA: NGA RRITJA E SHKURTEVE MUND TËJETOHET, POR SHTETI DUHET TË NDIHMOJË

8. nëntor 2021.

Bujanoc - Beograd - Ivan Ristiq nga fshati Levosoj afër Bujanocit, punëtor i respektuar dhe baba i pesë fëmijëve, zgjodhi për vete dhe familjen e tij një punë të pazakontë - mbarështimin e shkurteve (thëllënzave), shpendëve të racës së pastër dhe dekorative.

Silver Italian, Amrok, Columbia Brahma, Australorp, janë vetëm disa nga racat e shpendëve që ky punëtor ka pesë vjet që mbarështon.

Siç e dikton tradita e ditëve të sotme, ai ka reklamuar biznesin e tij në rrjetet sociale, përmes të cilave, siç thotë ai, gjen klientë.

“Reklama më e mirë është një ‘fjalë e gjallë’, gojë më gojë dhe kur dikush më telefonon me rekomandimin e një klienti të mi, e di që po e bëj mirë punën time”, thotë Ivan.

Përveç shitjes së thëllëzave të reja dhe vezëve, Ivani shet edhe pula, por vetëm me porosi dhe siç thotë ai, fushëveprimi i punës ndryshon ashtu si edhe tregu.

“Në vitin e fundit biznesi ka rënë. “Ka shumë mbarështues “të egër” në treg që nuk u intereson cilësia, ata thjesht hamendësojnë klientët dhe i mashtrojnë”, thotë Ivan.

I vetëdijshëm se cilësia do të jetë aleati i tij në luftën kundër konkurrencës së pandershme, por edhe nga dëshira për të mos zhgënjyer klientët e tij të mëparshëm, ky seleksionues kryen të ashtuquajturat "rigjenerimi i gjakut".

“Kjo është e vetmja mënyrë për të mbajtur mbarështimin tim në një nivel të lartë dhe cilësor. Populli e vlerëson dhe di të njohë cilësinë dhe kur i shet dikujt mall cilësor, ai person do të vijë nesër për më shumë”, thotë ai.

Dikur në oborrin e familjes Ristiq kishte deri në njëzet e katër lloje shpendësh, ndërsa sot janë vetëm katër, sepse mungesa e subvencioneve shtetërore e ka çuar bujqësinë në rrënim, pavarësisht besimit se nga kjo mund të sigurohet një jetë e mirë nga ky biznes.

Mbajtja e atyre ekzistueseve pa investuar në tufa të reja është aktualisht prioritet për Ivanin, sepse pa ndihmën shtetërore, përmirësimi i biznesit nuk është i mundur dhe kujdesi për familjen është diçka që ai nuk dëshiron ta llogarisë.

Mbarështuesit e egër, heshtja e shtetit, tregu i paqëndrueshëm janë vetëm disa nga problemet me të cilat po përballet ky punëtor nga Levosoja, ndërsa punën e vështirëson edhe më shumë çmimi i lartë i barnave dhe vaksinave për këtë lloj shpendësh, që sipas ai, shpesh nuk janë të disponueshëm për mbarështuesit e vegjël.

“Gjysmën e buxhetit tim e shpenzoj për ushqime dhe për të blerë vezë cilësore, por nëse shteti do të na mbështeste ne mbarështuesit në komunitete më të vogla, jeta do të ishte më e mirë dhe nuk do të detyrohesha të kërkoja një punë tjetër. Shteti duhet të mbështesë më shumë familjet me më shumë fëmijë”, përfundon Ivan.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues