Arkiva e lajmeve
                   

INTERVISTA NË “POLITIKA”: DALJA E SHQIPTARËVE NË ZGJEDHJE VËRTETIM SE JANË PJESË E SERBISË

27. janar 2020.

Bisedimet intensive midis Beogradit dhe Tiranës, siç shohim, po japin rezultate, kështu që gradualisht por me siguri të gjithë në këtë rajon e kuptojnë se shqiptarët nga jugu i Serbisë qendrore janë qytetarë të Republikës së Serbisë, gjë që marrëveshja e tyre për dalje të përbshkët praktikisht konfirmon këtë. Në këtë mënyrë, kryetari i Trupit Koordinues për komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Zoran Stankoviq vlerëson për gazëtën “Politika”, vendimin e partive shqiptare të dalin me një listë të përbashkët në zgjedhjet e ardhshme parlamentare në Serbi, e cila u dakordua më 16 janar në prani të zyrtarëve qeveritarë në Tiranë.

Listën e përbashkët do ta përbëjnë Partia për Veprim Demokratik (PVD), Alternativa për Ndryshim, Partia Demokratike, Lëvizja Reformë (PDSH) dhe Lëvizja për Progres Demokratik, e cila do të funksionojë në një program, me drejtuesit e këtyre partive që pritet të kenë më shumë se dy deputetë. Stankoviq kujton se deri më tani "shumica e partive shqiptare bojkotuan zgjedhjet dhe kështu humbën mundësinë për të marrë pjesë në vendimmarrje në parlament dhe organet e tjera shtetërore".

"Është e nevojshme që shqiptarët të kenë përfaqësuesit e tyre që do të përfaqësojnë interesat e tyre përmes institucioneve shtetërore të Serbisë. Gjatë vizitës në vendin tonë, vetë Edi Rama, Ilir Meta dhe Bujar Nishani u thanë bashkatdhetarëve të tyre se ata janë qytetarë të Republikës së Serbisë dhe se ata duhet të zgjidhnin kërkesat, problemet e tyre, përmes institucioneve të Serbisë. Unë thjesht besoj se marrëveshja është një konfirmim i këtij pozicioni, ndërsa takimin në Tiranë e shoh si një dëshirë për tu inkurajuar për të dalë në zgjedhje. Parimet e tyre programore thonë se ata do të mbrojnë zgjidhjen e një spektri më të gjerë të çështjeve, duke treguar se ata janë të vetëdijshëm për faktin se me bisedime zgjidhen problemet, jo përmes bojkotit. Gjithashtu, ata kanë çdo të drejtë sipas ligjit të organizohen politikisht dhe të bashkohen", tha Stankoviq.

Stankoviq gjithashtu tha se "nuk ka rëndësi se ku ishin bisedimet dhe ku u nënshkrua marrëveshja, përmbajtja dhe mesazhi për Republikën e Serbisë është e rëndësishme." I pyetur nëse nënshkrimi i marrëveshjes në Tiranë dhe jo në Prishtinë do të thotë afërsim në institucionet e përkohshme të kosovare, Stankoviq thotë se "në thelb, Prishtina nuk ka qenë kurrë një vend në të cilin liderët politikë shqiptarë nga jugu i Serbisë qendrore kanë rënë dakord për ndonjë çështje" .

"Theksoj se është qëndrimi theksuar i bashkësisë ndërkombëtare është që shqiptarët që jetojnë në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë duhet të dalin në zgjedhje sepse ata janë qytetarë të Republikës së Serbisë dhe kështu, së bashku me të gjitha institucionet dhe me ndihmën e tyre, të sigurojnë zhvillim dhe mirëqenie më të shpejtë të populates në ato komuna ", tha Stankoviq.

Ambasadori amerikan në Serbi Entoni Godfri në mesjavë vizitoi Bujanocin dhe Preshevën, i cili gjithashtu u takua me përfaqësues të dy komunave dhe liderëve të PVD-ës dhe Alternativës për Ndryshime, Shaip Kamberin dhe Shqiprim Arifin. Godfri tha se qëllimi i vizitës së tij ishte njohja me situatën në Serbi dhe theksoi se dialogu ishte mënyra më e mirë për të zgjidhur problemin.

Në konstatimin që një pjesë e publikut duke kritikuar marrëveshjen e palëve shqiptare, në të sheh një ngritje të ndikimit të Tiranës, si edhe tendencat “mëdha shqiptare”, Zoran Stankoviq thekson se Republika e Shqipërisë duhet të "kujdeset për bashkatdhetarët e saj që jetojnë jashtë Shqipërisë, siç bën Serbia, dhe askush nuk e kundërshton atë të drejtë ".

"Kjo marrëveshje nuk duhet të kritikohet nga publiku sepse është pikërisht ajo që tregon një ndryshim pozitiv në qëndrimin e shqiptarëve ndaj shtetit dhe institucioneve të tij. Është e rëndësishme të dihet se Beogradi është adresa për zgjidhjen e problemeve, përmirësimin e pozitës së tyre, si ekonomike ashtu edhe të drejtat dhe liritë, në përputhje me Kushtetutën, ligjet dhe konventat për pakicat kombëtare, dhe se kjo është rruga e vetme. Unë jam i vetëdijshëm që kjo marrëveshje interpretohet nga të gjithë në mënyrën e vet, por unë personalisht besoj se kontribuon për një kuptim më të mirë", përfundon Stankoviq.

Burimi: Politika dhe Trupi Koordinues