Arkiva e lajmeve
                   

HERONJËT KOMBËTAR BËHEN ME LAPIDAR TEK “KISELA VODË”

21. mars 2019.

Bujanoc – Lapidari i Aleksandar Stankoviq dhe Josif Janjiqit në “Kisela Vodë,” i cili është ndërtuar për të rënit e v. 1943 në atë vend, është rrënuar për dhjetë vjet, por tani nga SUBNOR (Shoqata e Luftëtarëve të Luftës Nacionalçlirimtare) njoftojnë se restaurimi i plotë dhe rregullimi i mjedisit, dhe kjo destinacion mund të jetë edhe një herë një vendet më të preferuara për shëtitje në Bujanoc.

Zona përreth e monumentit me çeshma nga e cila kalon uji i gazuar, sot është në gjendje të keqe.

Shkranjat në monument janë pothuajse të padukshme, shkallët janë shkatërruar dhe muri në vrimën rreth burimit, bari është i pa rregulluar, ndërsa grumbulli i mbeturinave dhe qeseve plastike janë si një dekor i mërziturt të cilat plotësojnë pamjen e përgjithshme të neglizhencës dhe harresës sonë.

Pjesëtarët e SKOJ-it në Bujanoc (SKOJ - Lidhja e Rinjve Komunistë të Jugosllavisë), të cilët në fund të 43-të ishin duke vrarë pushtuesit, pavarësisht nga ideologjia dhe paragjykimet e tjera, sigurisht që atë nuk e meritonin.

Bozhidar Nedelkoviq, kryetar i SUBNOR, njofton se me ardhjen e motit të mirë, mjedisi tek monumenti i Kisela Vodës do të ketë një pamje të re.

Sipas fjalëve të tij, tek gurëthyesit vetëm se është porositur pllaka e mermerit, e cila do të ngjitet në monumentin e vjetër.

Ai pranon se monumenti është zvogëluar për dhjetë vjet, sepse SUBNOR nuk kishte para për punimet:

"Bëmë kërkesa për ndihmë për donatorët potencialë, pastaj vetëqeverisjes lokale dhe disa prej tyre tashmë kanë reaguar dhe kanë premtuar mbështetje. Kryesisht, ne kemi para tani dhe punimet do të fillojnë sëshpejti", tha Nedelkoviq.

Presidenti i SUBNOR thotë se nuk e di se si është dëmtuar monumenti, por shton se ai nuk është i sigurt se ai ka rënë vetë gjatë kohës:

"Shumë simbole dhe monumente nga Lufta e Dytë Botërore janë në gjendje të keqe. Kjo është një turp se si duket busti i Karposhit në Bilaç dhe bustet në parkun e Josef Janjiq, Aleksandar Stankoviqit dhe Stojanan Vasileviqit janë rrënuar disa herë”, rikujton Nedelkoviq.

Janjiq Jozefi mbajti rrugë e tij, e cila në Bujanoc e kanë quajtur rruga e Kishës, si dhe Aleksandar Stankoviq, i cili, megjithatë, pas vitit 1991, gjatë iluminizmit serb, Shën Sava i dha emrin shkollës së mesme.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues