Arkiva e lajmeve
                   

EKSPOZITA “JUGU I SERBISË NË LUFTËN E MADHE 1915-1918”

28. mars 2016.

Beograd – Ekspozita “Jugu i Serbisë në Luftën e Madhe 1915-1918”, do të mbahet e hapur deri 31 mars në galerinë e RTS-it. Ekspozita është projekt i përbashkët i muzeut në Leskoc, Vraj, Nish, Pirot dhe Prokuple, e cila paraqen omazh specific të parëve tanë në luftat në Serbi në fillim të shekullit 20.

Jugu i Serbisë në Lftën e Madhe 1916-1918”, në mënyrë kronologjike tregon periudhën nga tërheqja e ushtrisë dhe popullit serb 1915-1918, përmes vendosjes së pushtetit okupues ushtarako-civil, vdekjes dhe deportimit të banorëve serb në kampet, pozitën e Kishën Ortodokse Serbe dhe shkollimin nën okupim, deri tek shpërthimi i kryengritjes së Topllicës, mbytjes brutale të saj dhe në fund kthimit të famsëm në atdheun e çliruar.


Ekspozitën e kanë përgaditur kuratorët, historianët dhe këshilltarët e lartë të muzeut në Leskoc, Mira Ninosheviq dhe Verolub Trajkoviq.

Burimi: Tanjug dhe Trupi Koordinues