Arkiva e lajmeve
                   

DRELJA OGORELJA: PETAR STOJKOVIĆ FITON NË THYERJEN E VEZËVE

28. prill 2022.

Bujanoc - Beograd - Drelja Ogorelja, kuvend tradicional që çdo vit mbahet në Bujanoc në ditën e tretë të Pashkëve dhe këtë vit ka mbledhur një numër të madh të bujanocasve në festën e "dasmës". Fëmijët ishin shumë të interesuar për konkursin në thyerjen e vezëve të Pashkëve dhe më i suksesshmi ishte Petar Stojković.

Muzika, divanet e dasmave dhe të ftuarit, vajtja për “nusën”, i cili në fakt është burr i maskuar, dhe pazaret, është skenari i zakonit të Bujanocit i pranishëm që nga kohërat e lashta.

“Shtatë vjet kam qenë kunat, tani jam “i ri” dhe më vjen mirë që e mbajmë traditën”, thotë Marko Spasić, i cili është për të dytin vit me rradhë “nuse”.

Dhëndri, Lazar Stevanović, performon "nusen" me kostum tradicional dhe mbron dhe i largon ngacmuesit nga nusja e tij me një shkop të gjatë.

E nuk ka dasmë pa kunat, ndaj Nebojša Djordjević pas “blerjes” ia dorëzoi “nusen” dhëndrit.

Shumë njerëz të mbledhur në Koleksion, muzika e Orkestrës së Çazës, folklori dhe argëtimi i mirë, janë pjesë e traditës që ushqehet në Bujanoc prej vitesh në ditën e tretë të Pashkëve.

Gëzimi më i madh për fëmijët ishte konkursi në thyerjen e vezëve të Pashkëve, i cili u mbajt për herë të parë këtë vit.

Në konkurencën prej 26 pjesëmarrësish, nën vëzhgimin e gjyqtarit Dobrivoje Menković, përgjegjës për rregullsinë e garës, vendin e parë e fitoi Petar Stojković, vendin e dytë Pavle Trajković, ndërsa vendin e tretë e ka marrë Nikola Tasić.

Fituesit e garës u shpërblyen me trofe dhe medalje.

Burimi: Bujanovacke, Trupi Koordinues