Arkiva e lajmeve
                   

BUJANOCI KA SHËNUAR DITËN E ÇLIRIMIT

9. shtator 2019.

Bujanoc - “Ma rrahën djalin. Një lumë lotësh po rrjedh nga populli. Nuk di asgjë për djalin tjetër, ai shkoi i ri bashkohet me një brigadë në Malin e Zi të Shkupit. Fëmija im i tretë, vajza, shkoi në Preshevë. Unë jam një nënë e pikëlluar për Joskon dhe fëmijët e mi të vetëm vetëm punuan për idenë e tyre me gjithë zemër dhe jo forcë, "kjo është një pjesë e një fjalimi monumental nga Roska Janjiq, nëna e kampionit të pushkatimit Josif Janjiq, i lexuar në Akademinë e mbajtur në Shtëpia e Kulturës me rastin e 75 vjetorit të çlirimit të Bujanocit në Luftën e Dytë Botërore.

Dita e Çlirimit të Bujanocit në Luftën e Dytë Botërore, 7 Shtator, u festua nga Komiteti Komunal SUBNOR, duke iu bërë homazhe luftëtarëve të rënë të lirisë dhe viktimave të okupatorit fashist dhe duke vendosur kurora përpara busteve përkujtimore në parkun e qytetit, Aleksandar Stankoviq, Josif Janjiq dhe Stojan Vasiljeviq.

Në akademi morën pjesë përfaqësues të Qeverisë së Republikës së Serbisë, Ushtrisë, vetëqeverisjes lokale, organizatave të veteranëve, si dhe pasardhës të veteranëve të Luftës së Dytë Botërore dhe disa qytetarë.

Bojidar Nedeljkoviq, kryetari i SUBNOR në Bujanoc, theksoi rëndësinë e kësaj date për Bujanocin në fjalimin e tij në akademinë solemne.

"Ne nuk duhet të harrojmë sakrificën e atyre që dhanë jetën e tyre për liri. Organizata jonë ka festuar këtë ditë dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë, për nder dhe lavdi të luftëtarëve të rënë dhe të gjitha viktimave të okupatorëve”, tha ai.

Nënkryetari i komunës së Bujanocit, Stojança Arsiq, tha se "është detyra jonë të ruajmë kujtesën e paraardhësve që luftuan për lirinë e Bujanocit dhe Serbisë".

 "Ne kemi qenë gjithmonë në anën e duhur, në anën e drejtësisë - kurrë pushtues, por luftëtarët e lirisë. Sa herë që paguanim një çmim të lartë për të, paguanim jetën. Pushtuesi ishte mizor, njerëzit u vranë, le të kujtojmë të shtënat tek Kisela Voda. Për shkak të stërgjyshërve tanë, ne jemi të lirë dhe krenarë për ta, besoj se nuk do t'i lejojmë fëmijët tanë të kenë turp prej nesh, "tha Arsiq.

Mizoria e okupatorëve, fashistëve  dhe ballistëve bullgarë, dëshmohet nga të dhënat për mbi 600 civilë të vrarë, më shumë se një mijë të internuar në kampe pune, plaçkitje të përditshme dhe djegie të qindra shtëpive në zonën e Bujanocit dhe fshatrave përreth.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues