Архива вести
                   
25. фебруар 2010.

25.2.2010.године

У Медвеђи ће бити подигнуто 11 пластеника у чију се градњу улаже око 1,5 милиона динара, а средства је обезбедио УНХЦР.

25. фебруар 2010.

МУЛТИЕТНИЧКИ ПРОЈЕКАТ „ТИ И ЈА СМО МИ“ У ВОЈВОДИНИ

НОВИ САД – Мултиетничка представа "Ти и ја смо ми", пројекат у којем учествују средњошколци Албанци, Срби и Роми из Бујановца и Прешева, гостоваће од 25. фебруара до 2. марта у Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Шиду и Сремској Митровици. Представа је произашла из едукативно-уметничког пројекта Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, који је својим полазницима, кроз игру и дружење, пружио могућност да развију толеранцију и боље разумевање других култура.

24. фебруар 2010.

24.2.2010.

Председник Координационог тела, министар Милан Марковић, председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, Рагми Мустафа, Шаип Камбери и Слободан Драшковић и председник скупштине општине Бујановац, Јонуз Муслиу, састали су се у Министарству економије и регионалног развоја са потпредседником Координационог тела, државним секретаром Дејаном Јовановићем, државним секретаром Небојшом Ћирићем и директором Агенције за приватизацију Владиславом Цветковићем. На састанку се дискутовало о економским питањима и процесу приватизације, а председници три општине изнели су главне проблеме са којима се суочавају у области економије и привредног развоја.

23. фебруар 2010.

Саопштење за медије - „ТИ И ЈА СМО МИ“ У КИКИНДИ, ЗРЕЊАНИНУ, СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ, ШИДУ, СОМБОРУ И ЛОЗНИЦИ

НОВИ САД – Након великог успеха мултиетничке представе „Ти и Ја смо Ми“ у Бујановцу и Београду у децембру 2009. године, средњошколци Албанци, Срби и Роми из Бујановца и Прешева тинејџ шоу о одрастању на југу Србије, на своја три језика и енглеском, одиграће у Кикинди (25. фебруар), Зрењанину (26. фебруар), Сремској Митровици (27. фебруар), Шиду (28. фебруар) и Сомбору (2. март). Представа ће 19. маја отворити 39. Вуков сабор у Лозници.

23. фебруар 2010.

УЧЕСТВОВАЊЕ МАЊИНСКИХ ЗАЈЕДНИЦА У ИНСТИТУЦИЈАМА И ОСТВАРИВАЊЕ ЊИХОВИХ ПРАВА

Центар за демократију и развој југа Србије и Регионална информативна агенција ЈУГпресс организовали су 23. фебруара трибину „Косово с друге стране -  како после конфликта” чија је централна тема била значај учествовања мањинских заједница у институцијама и остваривање њихових права у региону.

23. фебруар 2010.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ КОШАРКАШКИХ КЛУБОВА „БСК ЈУНИОР“ И „ЕЛИТА“

БУЈАНОВАЦ – У уторак, 23. фебруара, у Бујановцу потписан је Споразум о сарадњи између Кошаркашких клубова „БСК Јуниор“ и „Елита“.  Споразум су потписали Мирослав Ристић из КК „БСК Јуниор“ и Селами Селими у име КК „Елита“, као и председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, министар Милан Марковић и председник општине Бујановац, Шаип Камбери, као гаранти споразума.

22. фебруар 2010.

Саопштење за медије - СПОРАЗУМ О СПОРТСКОЈ САРАДЊИ КК „БСК ЈУНИОР“ И КК „ЕЛИТА“

БУЈАНОВАЦ – У уторак, 23. фебруара, у 14:30 часова, у Спортском центру „Младост“ у Бујановцу биће потписан Споразум о мултиетничкој и спортској сарадњи између Кошаркашких клубова „БСК Јуниор“ и „Елита“. Председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, министар Милан Марковић, и председник општине Бујановац, Шаип Камбери, потписаће Споразум као његови гаранти.

20. фебруар 2010.

НАРОДНИ ПОСЛАНИК РИЗА ХАЛИМИ СА МАТУРАНТИМА О ОСНИВАЊУ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА АЛБАНАЦА

У оквиру пројекта “Упознајмо наша права” који реализује НВО „Центар за Мултикултурно Образовање” из Прешева, у просторијама организације „Иницијатива Младих за Људска Права” организован је округли сто о значају оснивања Албанског Националног Савета.

18. фебруар 2010.

ОБЈАВЉЕНИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ИЗВОДЉИВОСТИ O ОТВАРАЊУ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

БУЈАНОВАЦ – Представници Центра за ненасилни отпор (ЦНО) и Центра за образовне политике (ЦОП) презентовали су јуче (18. фебруар) у Бујановцу  прелиминарне резултате Студије изводљивости за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу.  Студија је резултат вишемесечног истраживања у оквиру пројекта „Реформа образовне политике на југу Србије“ који је систематизовао елементе образовног система у Србији и сагледао искуства из региона на основу којих ће понудити сценарије за будуће активности.

18. фебруар 2010.

МЛАДИ АЛБАНЦИ И СРБИ ЖЕЛЕ АЛБАНСКО-СРПСКИ РЕЧНИК

Средњошколци Албанци и Срби желе  да направе албанско-српски речник који би им олакшао свакодневну комуникацију. Ово је један од закључака радионице о културним потребама младих коју је у Прешеву организовао Центар за демократију и развој југа Србије. Млади Албанци и Срби сагласни су да је организовање курса убрзаног учења српског и албанског језика добра идеја и  сматрају да би велики број њихових вршњака и младих у Прешеву био заинтересован за овај курс.

  Следећа страна»