Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ И СРБИ ЖЕЛЕ АЛБАНСКО-СРПСКИ РЕЧНИК

18. фебруар 2010.

Средњошколци Албанци и Срби желе  да направе албанско-српски речник који би им олакшао свакодневну комуникацију. Ово је један од закључака радионице о културним потребама младих коју је у Прешеву организовао Центар за демократију и развој југа Србије. Млади Албанци и Срби сагласни су да је организовање курса убрзаног учења српског и албанског језика добра идеја и  сматрају да би велики број њихових вршњака и младих у Прешеву био заинтересован за овај курс.

Поред тога млади Албанци, Срби и Роми у Прешеву имају идеје за заједничке пројекте али им је потребна подршка одраслих у обезбеђивању финансија и  других услова.  Психолог у средњој стручној школи  Сами Салиху рекао је да у Прешеву има младих талентованих људи из свих заједница који заједно желе да се баве спортом, културом или музиком, али да је потребно да им одрасли помогну у томе.

Шеф канцеларије Координационог тела у Прешеву Бранко Делибашић учествујући у радионици рекао је да је координационо тело предвидело значајна средства за подршку активности младих у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Он је подсетио да ће конкурси за овакве и сличне пројекте бити расписивани два пута годишње и да би неке од идеја које су се чуле током радионице могле да буду преточене у пројете којима би се конкурисало за средства Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Радионица у Прешеву организована је у оквиру пројекта "Промовисање културних потреба и духа толеранције међу младима и децом у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа" који подржава Координационо тело за југ Србије а реализује Центар за демократију и развој југа Србије.