Архива вести
                   

УЧЕСТВОВАЊЕ МАЊИНСКИХ ЗАЈЕДНИЦА У ИНСТИТУЦИЈАМА И ОСТВАРИВАЊЕ ЊИХОВИХ ПРАВА

23. фебруар 2010.

Центар за демократију и развој југа Србије и Регионална информативна агенција ЈУГпресс организовали су 23. фебруара трибину „Косово с друге стране -  како после конфликта” чија је централна тема била значај учествовања мањинских заједница у институцијама и остваривање њихових права у региону. На трибини су говорили председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, министар Милан Марковић, амбасадор Велике Британије у Србији, Стивен Вордсворт, шеф Мисије ОЕБС-а у Београду, Димитриос Кипреос, прва секретарка амбасаде САД и шефица политичког одељења, Дебора Менути. На трибини су такође учествовали локални политичари из Бујановца, председник општине, Шаип Камбери, председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслиу и представници српских политичких организција.

Председник Координационог тела Милан Марковић нагласио је на трибини да је политика Владе Србије добро позната и да постоји добра воља да се сви релевантни актери окрену будућности. Приоритет Координационог тела су, према речима министра Марковића, млади у овим општинама. “Ствари иду спорије него што желимо, али искрено радимо на успостављању пуног поверења, интеграцијама и поштовању права за све грађане.  Ја не желим да пристанем на то да је ове ствари немогуће постићи”. Министар Марковић је позвао на стрпљење и подвукао да се ништа неће десити преко ноћи. “Ако наставимо да радимо заједно, живот у Бујановцу ће за неколико година бити онакав каквим га замишљамо”, додао је председник Координационог тела. “Наше идеје су да унапредимо школство, отворимо факултете, интегришемо Албанце у републичке институције и Србе у локалне, да побољшамо економску ситуацију. Ова два процеса интеграција су неопходно повезана и допринеће стабилности. Наши потези морају да буду опрезни, нико не сме другог партнера да доведе у незгодну ситуацију”. Министар Марковић је још једном поновио да је јако важно да Албанци изаберу свој Национални савет и захвалио се међународној заједници на подршци коју константно пружа.

Амбасадор Велике Британије у Србији, Стивен Вордсворт, је у свом излагању подвукао да је учињен велики напредак у последњих неколико година, пре свега у инфраструктури, а да је један од значајнијих успеха отварање факултета у Медвеђи. Амбасадор је похвалио далеко већу укљученост Владе Србије у односу на 2006. годину. „Нова Влада направила је значајан и видљив помак на југу Србије. То не значи да су све ствари у потпуности решене. Морамо бити стрпљиви, иако знамо да људи траже посао и очекују просперитет”, рекао је Вордсворт који је, као и министар Марковић нагласио да је потпуна политичка стабилност од пресудне важности. “Формирање Националног савета је веома битан корак напред. Желимо да што више грађана учествује у процесу формирања Националног савета, да се региструје и гласа. Ако ће Национални савет да ради добар посао он мора да има широку подршку грађана. Неки кажу да Национални савет није добро решење. То сада није важно, процес је почео и важно је савет формирати”, закључио је амбасадор Велике Британије.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Београду, Димитрос Кипреос је такође изразио мишљење да је известан напредак на југу Србије постигнут и истакао решавање проблема ТВ Прешево, отварање факултета у Медвеђи и Студију изводљивости за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу. Кипреос је, као и претходни говорници, позвао да се формира Национални савет Албанаца, што је учинила и Дебора Менути, прва секретарка амбасаде САД и шефица политичког одељења. „Ова институција је важна за вашу децу јер ће решавати проблеме из области информисања, службене употребе језика и писма, културе, образовања и слично. Ово је прилика за очеве и мајке да помогну својој деци”, рекла је Менути и подвукла да је формирање Националног савета још један доказ политичке зрелости и стабилности у региону. „Чињеница да је формиран Национални савет ће учинити пуно и за економски развој јер ће стабилност привући инвеститоре”, закључила је Менути.

Ово је била пета трибина коју традиционално организује Југ Пресс.