Архива вести
                   

НАРОДНИ ПОСЛАНИК РИЗА ХАЛИМИ СА МАТУРАНТИМА О ОСНИВАЊУ НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА АЛБАНАЦА

20. фебруар 2010.

У оквиру пројекта “Упознајмо наша права” који реализује НВО „Центар за Мултикултурно Образовање” из Прешева, у просторијама организације „Иницијатива Младих за Људска Права” организован је округли сто о значају оснивања Албанског Националног Савета.

Народни посланик у Парламенту Србије, Риза Халими разговарао је са дведесетак матураната из две прешевске средње школе.

Циљеве пројекта “Упознајмо наша права” представио је председник НВО „Центар за мултикултурно образовање” Бељул Насуфи и уједно се захвалио Координационом телу за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа које финансира пројекат. У оквиру пројекта  предвиђена су још три округла стола  којима ће присуствовати председник општине Бујановац, Шаип Камбери, његов заменик Нагип Арифи, а на последњи састанак у низу биће позван и министар за људска и мањинска права др Светозар Чиплић.

Народни посланик Риза Халими говорио је о значају и улози Националног савета Албанаца, и нагласио да се формирањем Националног света гарантују сва права мањина предвиђена међународним конвенцијама за заштиту мањина.

Млади су информисани о могућностима и надлежностима Националног савета преко којег заједница може остварити своја права која су предвиђена у складу са законом и омогућава решавање проблема у области образовања, културе, информисања националних мањина на свом језику и употребу службеног језика, писма и азбуке. Поред тога Национални савет учествује у многим процесима одлучивања или одлучује о важним стварима и може да буде оснивач  разних установа и других организација као што су на пример електронски медији или часописи на језицима мањина. Посланик Халими је нагласио да је Национални савет права прилика да се реше вишегодишњи проблеми Албанаца, као што су образовање, наставни план и програм и уџенбеници на матерњем језику.

До сада је за оснивање Националног савета Албанаца у општини Прешево прикупљено око осам, а у Бујановцу око седам хиљада потписа. Народни посланик Халими рекао је да је оптимиста  и да ће до краја рока бити сакупљен довољан број потписа за оснивање Савета.

Бељул Насуфи је матурантима презентовао међународну Конвенцију за мањинска права, права мањина у оквиру Устава Србије и Закон за Националне савете мањина.