Архива вести
                   

Саопштење за медије - „ТИ И ЈА СМО МИ“ У КИКИНДИ, ЗРЕЊАНИНУ, СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ, ШИДУ, СОМБОРУ И ЛОЗНИЦИ

23. фебруар 2010.

НОВИ САДНакон великог успеха мултиетничке представе „Ти и Ја смо Ми“ у Бујановцу и Београду у децембру 2009. године, средњошколци Албанци, Срби и Роми из Бујановца и Прешева тинејџ шоу о одрастању на југу Србије, на своја три језика и енглеском, одиграће у Кикинди (25. фебруар), Зрењанину (26. фебруар), Сремској Митровици (27. фебруар), Шиду (28. фебруар) и Сомбору (2. март). Представа ће 19. маја отворити 39. Вуков сабор у Лозници.

О турнеји представе „Ти и ја смо ми по Војводини биће речи на конференцији за новинаре у четвртак, 25. фебруара у 12:00 часова у Извршном већу Војводине на којој ће учествовати председник Координационог тела, министар Милан Марковић, председник Извршног већа, др Бојан Пајтић и представници средњошколаца из трупе „Ти и Ја смо Ми“. 

Директор службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Ненад Ђурђевић о овом пројекту каже: “Координационо тело је финансирало мултиетнички пројекат „Ти и Ја смо Ми“ из којег је произашла истоимена представа једина такве врсте у Србији. Средњошколци Срби, Албанци и Роми из Бујановца и Прешева аутори су текста представе у којој сами и глуме. Пројекат је далеко превазишао наша очекивања у смислу да је подстакао дружење младих независно од њиховог етничког порекла и прерастао у мултиетничку трупу која, после изванредних наступа у Бујановцу и Београду, сада наставља извођење ове представе широм земље, а најављено је и гостовање у Словенији. Ово је можда први пут да грађани југа Србије дају лекцију о толерантности и интеграцијама целој земљи и целом региону“.

Премијера представе „Ти и Ја смо Ми“ одржана је у Бујановцу 2. децембра, а затим је у Београду, у позоришту „Душко Радовић“ отворила традиционалну хуманитарну акцију „Позориште је солидарност“. Београдску премијеру су присуством подржали председник Владе Србије Мирко Цветковић, министар културе Небојша Брадић, председник Координационог тела и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, представници општина са југа Србије, дипломатског кора, међународних организација, јавних предузећа, привредника и невладиних организација.

# # # #

Контакт: Небојша Андрић, Служба Координационог тела.Телефон: 011 21 20 906; 011 21 20 907