Архива вести
                   

ОБЈАВЉЕНИ ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ИЗВОДЉИВОСТИ O ОТВАРАЊУ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

18. фебруар 2010.

БУЈАНОВАЦ – Представници Центра за ненасилни отпор (ЦНО) и Центра за образовне политике (ЦОП) презентовали су јуче (18. фебруар) у Бујановцу  прелиминарне резултате Студије изводљивости за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу.  Студија је резултат вишемесечног истраживања у оквиру пројекта „Реформа образовне политике на југу Србије“ који је систематизовао елементе образовног система у Србији и сагледао искуства из региона на основу којих ће понудити сценарије за будуће активности. Циљ презентације да се кроз отворену дискусију прикупе коментари који ће бити укључени у финалне резултате Студије, у потпуности је остварен. Сви учесници дискусије изразили су огромно задовољство прелиминарним резултатима и високим професионализмом у изради Студије.

Скуп је отворио директор Службе Координационог тела Ненад Ђурђевић, нагласио да је извођење ове Студије један од најважнијих пројеката у 2010. години и додао: „Координационо тело је у сарадњи са Центром за ненасилни отпор иницирало израду ове Студије јер смо схватили да није могуће успешно отворити факултете у Прешеву и Бујановцу уколико се не истраже све могућности те да се овај важан посао уради на најбољи могући начин. Координационо тело и његов председник, министар Милан Марковић, су финансијски, логистички и стручно помогли израду ове Студије и ми остајемо посвећени решавању проблема образовања у Прешеву и Бујановцу“. Ђурђевић је рекао да је питање образовања у основним и средњим школама такође од велике важности, да Кородинационо тело  на том пољу улаже озбиљне напоре. Подвукао је решеност Владе Србије да се факултети у Прешеву и Бујановцу отворе, али и нагласио да нема потребе да се лицитира роковима.

Прелиминарне резултате Студије представила је др Јана Баћевић, лидерка истраживачког тима Центра за ненасилни отпор и Центра за образовне политике, невладиних организација које припремају Студију. Она је најавила да ће финални резултати бити представљени 3. марта у Београду, а у финални нацрт Студије биће укључене студије случаја из Македоније, Црне Горе и Војводине, као и коментари из дискусије вођене у Бујановцу.

Робер Шуп, из Канцеларије Високог представника за људска права и мањине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) рекао је да Високи представник подржава решавање питања високошколског образовања у Прешеву и Бујановцу, да је најважније створити добре услове за наставу за све етничке заједнице и изразио задовољство досадашњим радом на Студији нагласивши да је за ОЕБС част да учествују у оваквом програму.

Радмила Масловарић, представница Фонда за отворено друштво које је такође финансијски подржало Студију, рекла је да Фонд са великим задовољством подржава овакве пројекте и да ће са пажњом пратити наставак рада на Студији и имплементацију препорука.

У тросатном разговору, већина коментара биле су уствари похвале прелиминарним резултатима и професионалности чланова тима који је радио на Студији. 

Председник општине Прешево, Рагми Мустафа рекао је да је документ одличан, да је врло професионално направљен и да је сада важно сачекати и финалне резултате. 

Председник општине Бујановац и заменик председника Координационог тела, Шаип Камбери нагласио је да су прелиминарни резултати врло добро представљени и додао да ће након финалних резултата бити потребно направити консензус о наредним корацима.

Народни посланик Риза Халими је такође нагласио да је ова Студија добар корак и да је важно решавати проблеме и у основном и средњем школству.

Студију су финансијски подржали Фонд за отворено друштво, Одељење за међународни развој Уједињеног Краљевства, Балкански фонд за демократију и Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.