Архива вести
                   
30. октобар 2009.

30.10.2009.год.

Политички представници Албанаца из Бујановца и Прешева предали су иницијативу за формирање Националног савета Министарству за људска и мањинска права. Председник општине Бујановац Шаип Камбери је изјавио да је у току је процедура формирања бирачких спискова.

28. октобар 2009.

28.10.2009.година

Реномирана турска компанија „Туркер“ ће постати већински власник Бујановачке бање са обавезом улагања у центар за промоцију здравља и здравог начина живота у Бујановцу и развој туризма у том региону. Министар Млађан Динкић је са турским колегом Омером Динчером потписао споразуме о економској сарадњи и сарадњи у области инфраструктурe.

21. октобар 2009.

21.10.2009.године

У Бујановцу је основана одбор¬ничка група од шест чланова, коју чине представници ДС (2), Г17 плус (1) и Групе грађана др Стојанча Арсић и др Миодраг Милковић (3). Циљ ове групе је да са албанском скупштинском већином преговара о поновном укључивању Срба у локалну власт. За шефа одборничке групе изабран је Зоран Антић из Г17 плус.

20. октобар 2009.

20.10.2009.година

Представници УСАИД програма за економску сигурност потписаће уговор о донацији са Развојном агенцијом за Бујановац и Прешево. Агенција ће предводити групу предузетника са југа Србије и из Санџака, који ће учествовати на међународном сајму пољопривреде у Приштини.

19. октобар 2009.

САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ УЖЕГ САСТАВА ПРЕДСЕДНИШТВА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА - 19. октобар 2009.

На ванредној седници ужег састава председништва Координационог тела договорено је да у наредном периоду буду формиране преостале радне групе, како је дефинисано Споразумом о принципима реконструкције Координационог тела. У наредне две недеље, поред Радне групе за образовање, културу, информисање, спорт и омладину која успешно функционише, биће формиране радне групе за привреду и инфраструктурни развој, политичке интеграције, безбедност и правосуђе, јачање капацитета локалних самоуправа и здравство и социјалну политику.

15. октобар 2009.

15.10.2009.године

Министарство за људска и мањинска права започело је јуче формирање бирачких спискова за националне мањине, што ће трајати наредних 120 дана, после чега ће бити обављен избор националних савета националних мањина у Србији. Почетком следеће године ће се одржати избори за чланове ових савета. Први пут ће представнике у саветима бирати албанска национална мањина која у Србији, без Косова и Метохије, према попису из 2002. године, има око 61.000 припадника.

14. октобар 2009.

ОЕБС ПОДРЖАВА КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО

Амбасадор Мисије ОЕБС у Београду Димитриос Кипреос изјавио је за Фонет да ОЕБС у Србији максимално подржава Координационо тело за југ Србије и оценио да је оно фактор који може веома позитивно да допринесе смиривању тензија и спровођењу мера поверења. Он је поручио да је дијалог међу припадницима различитих народа веома важан у решавању свих проблема, јер је, уз економски развој, то "одличан корак за превазилажење свега лошег из прошлости". Кипреос сматра и да отварање одељења Правног и Економског факултета у Медвеђи представља позитиван корак у јачању мултиетничког друштва у јужној Србији.

14. октобар 2009.

14.10.2009.године

Председник општине Бујановац Шаип Камбери је као овлашћени представник албанске националне мањине у Србији предао захтев за формирање посебног бирачког списка за изборе за национални савет те мањине.

12. октобар 2009.

ПРЕМИЈЕР МИРКО ЦВЕТКОВИЋ ОТВОРИО ФАКУЛТЕТ У МЕДВЕЂИ

Премијер Србије Мирко Цветковић, у присуству Председника Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и министра за државну управу и локалну самоуправу Милaна Марковића, министра просвета Жарка Обрадовића, заменика амбасадора САД Троја Петерсoна, амбасадора ОЕБС Димитрос Кипрeоса, представника амбасада Грчке, Аустрије и Француске, проректора, декана и професора са нишког Универзитета, представника округа, градова и општина са југа Србије и студената, отворио је 12. октобра, у Медвеђи, одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета, у којима ће студенти српске и албанске заједнице наставу слушати на матерњим језицима.

9. октобар 2009.

ПРЕМИЈЕР МИРКО ЦВЕТКОВИЋ ОТВАРА ФАКУЛТЕТ У МЕДВЕЂИ

МЕДВЕЂА – Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа заједно са Министарством просвете, уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој (USAID) и подршку Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (Oсце) у Србији обезбедило је у Медвеђи студентима српске и алабанске заједнице наставу на матерњим језицима. У понедељак 12. октобра у 13 сати, одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета свечано ће отворити Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић. Прве индексе студентима уручиће Председник Координационог тела, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министар просвете Жарко Обрадовић.