Архива вести
                   
30. јун 2008.

РУСИ НА ПОТЕЗУ - Да ли се ближи приватизација РХЦ «Гејзер» у Сијаринској Бањи?

Поред Завода за специјализовану рехабилитацију, група руских бизнисмена заинтересована и за откуп грађевинског земљишта на комплексу Бање ради изградње више апартманских насеља. Судећи према званичним информацијама из локалне самоуправе у Медвеђи и Сијаринској Бањи, група руских бизнисмена озбиљно је заинтересована за улагања у ову бању, посебно у Завод за специјализовану рехаблитацију «Гејзер». У прелиминарним разговорима са председником општине Медвеђа, Слободаном Драшковићем, руски бизнисмени посебно су заинтересовани за још увек неискоришћени извор /Б4/, односно бушотину од 1.320 метара, из које сваке секунде избија и до 60 литара воде просечне температуре 76 степени.

24. јун 2008.

Са југа освајају Егеј

ЛЕСКОВАЦ - У организацији Привредне коморе Лесковац, задужена за Јабланички и Пчињски округ, педесетак привредника из ова два округа посетили су Атину где су се уз помоћ тамошње Коморе за мала и средња предузећа и нашег амбасадора Љиљане Баћевић сусрели са потенцијалним партнерима. Потписан је и Протокол о сарадњи двеју комора и Уније предузетника. Грци заинтересовани да улажу у бањски туризам на југу Србије, а заузврат нашим привредницима нуде могућност улагања у туризам и саобраћај. Љиљана Баћевић, амбасадор наше земље истакла је да грчки предузетници имају водеће место у инвестицијама и да на српском тржишту самостално делује 150 грчких фирми које обезбеђују 25.000 радних места.

24. јун 2008.

СУСРЕТИ

БОЖИДАР Стојиљковић, власник текстилне фабрике "Бим текс" из Лесковца каже да су Грци заинтересовани да део својих погона преселе на југ Србије. Станко Николић, власник истоименог предузећа за производњу намештаја за дечје собе већ извози годишње по три хиљаде креветића. Драгана Алексић, из врањског "Нутрика" истиче да постоји могућност сарадње и у производњи сточне хране за јунад и јагњад. Обећавајуће сусрете имали су и Драган Ђорђевић, власник предузећа "Церак", Зорица Милић из бујановачког "Ема метала" и Момчило Димитријевић из "Ханибала".

23. јун 2008.

23.јуни 2008. год

Г-дин Ненад Дјурдјевић, директор Службе Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медведја, је заједно са својим саветницама, Г-дјицом Данијелом Ненадић и Г-дјом Аном Брнабић, имао састанак са групом од 11 чланова Друштва за медјународне послове, који су студенти универзитета у Бристолу, Вел. Британија.

20. јун 2008.

ЦИВИЛНИ ДИЈАЛОГ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

Настављајући пројекат "Цивилни дијалог на југу Србије", Центар за регионализам организује студијску посету 20 представника невладиних организација из Прешевске долине новосадским НВО, институцијама и медијима. Поред састанака одржаће се и панел дискусије на теме: „Ромске политике и програми" и „Омладински активизам у локалној заједници". Обе дискусије биће одржане у просторијама Новосадског Хуманитарног Центра у Улици Војвођанских бригада 28/1.

18. јун 2008.

18.6.2008

Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) је саопстила да је Србија добила прву генерацију специјалиста и тренера за нове инвестиције у локалу. Сертификати су добијени у оквиру Програма регионалне обуке за промоцију улагања који финансира ЕУ, преко Европске агенције за реконструкцију, а имплементира ФИАС - Саветодавни сервис Светске банке и ИФЦ-а за унапређење инвестиционе климе. Програм регионалне обуке, који је покренут почетком ове године у оквиру Програма промоције улагања у Србију, спроведен је у сарадњи са СИЕПА и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

16. јун 2008.

„РУРАЛНА ТЕЛЕФОНИЈА”

Медвеђа – Пет брдско-планинских насеља у општини Медвеђа добија ускоро такозвану руралну фиксну телефонију. Реч је о новој технологији за бежично повезивање на телефонску мрежу. телефони ће зазвонити у Гајтану, Лецу, Рујковцу, Бучумету и неким засеоцима у Газдару.

13. јун 2008.

НЕСТАО ЦЕО ЈЕДАН ГРАДИЋ! - У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ НАГЛО СЕ СМАЊИО БРОЈ СТАНОВНИКА

Сталне сеобе су присутне у свих шест општина Јабланичког округа - Лесковцу, Власотинцу, Црној Трави, Бојнику, Лебану и Медвеђи. Многи одлазе из једног у друго место по традицији, други што су на то приморани, а неки то чине из пуке знатижеље! Коликоје тачно наших сународника који су се у више таласа сеобе преко "гране" окућило "далеко од родне груде" у Минстарству за дијаспору при Влади Србије може само да се нагађа. Претпоставља се да их је између два и четири милиона! - казала је приликом последње посете Лесковцу Милица Чубрило, техничка министарка за дијаспору.

13. јун 2008.

Албанци одлазе на Косово, Срби у Лесковац, Ниш, Београд...

Медвеђа је општина са 14.000 становника. Поред општинског средишта ту су 44 насеља. Деценијама овде живе Срби, Албанци, Црногорци и припадници других националних заједница. Поред саме Медвеђе, највеће место је Сијаринска Бања, која располаже са двадесетак термал них извора лековите воде и увек има доста гостију из готово свих крајева Србије. Овде су сеобе веома изражене. Албанци искључиво одлазе на Косово и Метохију, где лако долазе до запослења, а Срби и Црногорци се селе у Лесковац, Ниши Београд.

13. јун 2008.

Општина старих људи

Општина старих људи Најновији подаци говоре да је у црнотравском крају, у 25 насеља, на површини од 318 квадратних километара, настањено 2.596 становника, мање од девет по километру квадратном, а да је просек старости ових горштака око шездесет и пет година. Овдеје 1958. годинеживело 13.748, а 1961 године 12.513 становника. Сеобе су вишедеценијска традиција Црнотраваца. Њихје, на пример, више у Београду и Нишу, него у родиом крају. У црнотравској општини -што је вероватно српски рекорд - годишње умре десет пута више људи него што се роди!

  Следећа страна»