Архива вести
                   

МУЛТИЕТНИЧКИ ПРОЈЕКАТ „ТИ И ЈА СМО МИ“ У ВОЈВОДИНИ

25. фебруар 2010.

НОВИ САД Мултиетничка представа "Ти и ја смо ми", пројекат у којем учествују средњошколци Албанци, Срби и Роми из Бујановца и Прешева, гостоваће од 25. фебруара до 2. марта у Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Шиду и Сремској Митровици. Представа је произашла из едукативно-уметничког пројекта Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, који је својим полазницима, кроз игру и дружење, пружио могућност да развију толеранцију и боље разумевање других култура. Млади Албанци, Срби и Роми у представи "Ти и ја смо ми"  на матерњим и енглеском језику говоре о свом одрастању на југу Србије. Пројекат је осмишљен да средњошколцима, који су полазили радионице, поред стицања основног позоришног образовања, понуди и искуство заједничког рада и учења са вршњацима из других етничких група.

 

Поводом гостовања представе „Ти и ја смо ми“ у Војводинипредседник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, министар Милан Марковић одржалисуконференцију за новинаре у војвођанској Влади. На конференцији за медије председник Пајтић се најпре захвалио присутним градоначелницима Кикинде, Шида и Сремске Митровице и заменицима градоначелника Зренајнина и Сомбора, који су свесрдно подржали овај пројекат у који се војвођанска Влада укључила и нагласио: "Војводина је регија са шест службених језика у којој је суживот, како оцењују званичне међународне институција задужене за област остваривања људских права, досегао изузетно висок ниво.  У том смислу, осетили смо снажну потребу да дамо логистичку подршку Координационом телу, јер на подручју јужне Србије - Прешева Бујановца и Медвеђе су се одвијали последњи оружани сукоби на нашем просторима, ране су најсвежије и оно што је неопходно јесте да се младим генерацијама улије свест о томе да су шовинизам и етничка мржња и неслагање последица непознавања".

Председник Пајтић нагласио је да Влада Војводине подржава са великим задовољством овај пројекат, који ће у Војводини добити на значају у погледу даљег зближавања и упознавања младих људи са југа Србије са вршњацима у покрајини, чији ће бити гости у наредних пет дана и то у Срему, Банату и Бачкој.  Председник војвођанске Владе истакао је да је ово почетак једне одличне сарадње уз могућност да се у наредном периоду реализује и представљање пројекта мултијезичког и мултикултуралног карактера из Војводине на подручју јужне Србије.  

На тај начин пружили би увид шта је то што је овде учињено и на који начин смо успели да у Војводини имамо скаладан живот свих нација које ту живе, казао је председник Пајтић.

Председник Координационог тела, министар за државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије, Милан Марковић истакао је да Координационо тело у последњих годину дана улаже значајну енергију да се на југ Србије пренесе младима све оно што је у Војводини одавно заступљено када је реч о начину живота, разумевању и поштовању које влада међу нацијама. 

Основна идеја је да млади људи у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи не смеју да будутаоци прошлости и да изграде перспективнију будућност, него што је то био живот у претходној деценији.Искуства из Војводине су драгоцена и управо се она преносе и Координационо тело Владе Републике Србије планира блиску сарадњу са Владом АП Војводине“, подвукао је Марковић.  

Војвођански градоначелници и њихови заменици, који су учествовали на данашњој конференцији за новинаре у Влади АП Војводине, истакли су задовољство што ће бити домаћини овим креативним младим људима и најавили репрезентативан начин њиховог упознавања са срединама у којима ће боравити.

Редитељ представе Александар Лазић и део актера, од укупно 14 средњошколаца који чине поставу ове позоришне представе, истакли су да су у овој представи, чији су уједно и аутори текста, заједничким радом превазишли  националне подвојености животне свакодневице.

Представа је доживела велики успех у Бујановцу и у Београду где је одиграна у децембру прошле године. У Војводини ће се представа одиграти у следећим градовима: у Кикинди (25. фебруар), Зрењанину (26. фебруар), Сремској Митровици (27. фебруар), Шиду (28. фебруар) и Сомбору (2. март). Ови млади људи одазваће се и позиву који им је упућен за гостовање у Словенији. Представа ће 19. маја отворити 39. Вуков сабор у Тршићу.