Општине
                   

Прешево

Општина Прешево припада Пчињском округу и простире се на територији од 264км2, у близини је границе са Македонијом и на међународном коридору Е-10 који повезује Београд - Скопље - Солун - Атину. Поред урбаног језгра који представља општински центар, општина обухвата и 35 насеља

Постоје две приче о пореклу имена овог места. Према некима име Прешево се састоји из две речи: преш - што значи празилук и ева - што на латинском значи пољана, што би значило поље за узгајање празилука. Други сматрају да топоним Прешево потиче из мађарског језика и значи дивљи дуд. Ниједна од две изнете тврдње није потвђена.

У оквиру општине Прешево отворена је Канцеларија за локални економски развој, у циљу смањења сиромаштва и повећања броја запослених. Главна активност ове канцеларије је креирање повољног амбијента за инвестиције, а у циљу економског опоравка и оснаживања ове економски девастиране општине. Један од дугорочних приоритета локалне самоуправе је изградња индустријске зоне. 

Општина има велике потенцијале за развој сеоског, ловног и транзитног туризма. На развој туризма битно ће утицати и изградња Коридора 10.

У Прешеву постоји једна предшколска установа са неколико одељења у околним селима, осам основних школа и две средње школе. Настава на албанском језику одвија се у 6 основних школа, у једној на српском а у ОШ „9 мај“ у селу Рељане коју похађају ђаци из обе заједнице, настава је на оба језика. Општина Прешево има две средње школе - гимназију и средњу техничку школу.

Културни живот Прешева углавном се везује за манифестације у дому културе „Абдула Крашница”. Од 1992. године, сваког јуна се организује фестивал албанског културног стваралаштва (фолклор, драма, поезија и проза). У згради Дома културе налази се библиотека, биоскоп, канцеларије удружења грађана и ТВ Прешево.

У овој општини има неколико невладиних организација које својом активноситма утичу на политички, економски и културни живот грађана. Невладине организације у Прешеву се виде као највећи потенцијал у људским ресурсима. Особе ангажоване се оцењују као образоване, профилисане у знањима, ентузијасте и флексибилне у раду, критичког духа, иновативне и способне да брзо реагују на проблеме уочене у друштву.

Битан пројекат ове општине је изградња ванболничког породилишта, у којем ће се порађати жене са овог подручја. У 2014. години општина ће добити модерну зграду, опремљену најсавременијом опремом, у којој ће се рађати нова поколења. 

 

Интернет презентација општине Прешевоwww.presevo.rs

Стратешки план општине Прешево Преузмите документ

Презентација о економским потенцијалима општине Прешево “За бољу будућност”