Архива вести
                   

РУСИ НА ПОТЕЗУ - Да ли се ближи приватизација РХЦ «Гејзер» у Сијаринској Бањи?

30. јун 2008.

Поред Завода за специјализовану рехабилитацију, група руских бизнисмена заинтересована и за откуп грађевинског земљишта на комплексу Бање ради изградње више апартманских насеља.
Судећи према званичним информацијама из локалне самоуправе у Медвеђи и Сијаринској Бањи, група руских бизнисмена озбиљно је заинтересована за улагања у ову бању, посебно у Завод за специјализовану рехаблитацију «Гејзер». У прелиминарним разговорима са председником општине Медвеђа, Слободаном Драшковићем, руски бизнисмени посебно су заинтересовани за још увек неискоришћени извор /Б4/, односно бушотину од 1.320 метара, из које сваке секунде избија и до 60 литара воде просечне температуре 76 степени. Овај «нови» гејзир, који још увек није у функцији, са водоскоком од преко 50 метара, има кажу стручне анализе, снагу електране од 1.215 мегавата, може да загрева град од 20.000 становника и представља велики индустријски потенцијал читаве Горње Јабланице.
У првим контактима са руским привредницима доста је било говора и о улагањима у поновно активирање налазишта веома квалитетног, првокласног мермера оникса. Овај својеврсни «рудник» налази се готово у центру Сијаринске Бање и неколико година је био поверен на експлоатацију београдском «Енергопројекту». Како локална самоуправа у Медвеђи и сама Сијаринска Бања од тога нису имале никакве користи, пре две године Скупштина општине Медвеђа раскинула је са овом компанијом уговор о даљој експлоатацији. До сада је било неколико покушаја да више заинтересованих фирми из Србије «закупи» овај «каменолом» са огромним залихама мермера оникса, али није постигнута сагласност о даљој експлоатацији, иако би се улагања у припрему и експлоатацију исплатила за само годину-две. Привредници из Русије, како истиче председник Драшковић, истовремено су заинтересовани и за откуп грађевинског земљишта на комплексу Сијаринске Бање како би, уколико дође до дефинитивног договора, градили више апартманских насеља за бројне поклонике здравствено-угоститељског туризма не само из Србије, него и из Русије и многих других земаља. Становници страних земаља још увек нису довољно информисани о несвакидашњој лековитости преко 26 извора топле и хладне минералне воде која лечи неколико десетина разноврсних болести. Руси знају за могућности експлоатације минералне воде не само у Сијаринској Бањи, већ и на ширем појасу овог дела Горње Јабланице. Пре неколико година припремљен је пројекат за флаширање минералне воде са овог подручја, као и пројекат за израду пластичне амбалаже, али се од ових пројеката одустало због недостатка средстава. Права је штета што се највећи део залиха лековитих вода годинама «прелива» у овдашњу Бањску реку, иако би се изградњом погона за флаширање и израду пластичне амбалаже обезбедили услови за упошљавање преко 150 радника из ове општине у којој је задњих година све мање млађих људи.