Архива вести
                   

Са југа освајају Егеј

24. јун 2008.

ЛЕСКОВАЦ - У организацији Привредне коморе Лесковац, задужена за Јабланички и Пчињски округ, педесетак привредника из ова два округа посетили су Атину где су се уз помоћ тамошње Коморе за мала и средња предузећа и нашег амбасадора Љиљане Баћевић сусрели са потенцијалним партнерима. Потписан је и Протокол о сарадњи двеју комора и Уније предузетника. Грци заинтересовани да улажу у бањски туризам на југу Србије, а заузврат нашим привредницима нуде могућност улагања у туризам и саобраћај.
Љиљана Баћевић, амбасадор наше земље истакла је да грчки предузетници имају водеће место у инвестицијама и да на српском тржишту самостално делује 150 грчких фирми које обезбеђују 25.000 радних места.
Горан Јовић, председник Привредне коморе Лесковац, каже да је због ових информација хтео да приближи потенцијалним инвеститорима југ Србије. Из Грчке је на подручју два круга за прва три месеца увезено 2,3 милиона евра, а извоз је 1,7 милиона евра. У односу на окружење, размена Грчке и југа Србије није на задовољавајућем нивоу.
- С једне стране постоји позитивна клима у Србији за грчке инвеститоре, док ми на југу не пратимо тај тренд у потпуности. Циљ ових састанака у Атини је да се директно повежу привредници. За само два дана остварени су многи контакти, уговорени нови сусрети и повећа група грчких привредника најављује свој долазак за три месеца - истиче Јовић,који је у својим презентацијама домаћинима истицао добру инфраструктуру и јефтину радну снагу.
Привреднике су поред председника Атинске коморе за мала и средња предузећа Павлоса Раваниса примили и Кристос Теодоропулос, председник грчко-српског трговинског и индустријског удружења и Елефтерис Курталис, председник Атинске индустријске коморе.
- У мојој земљи кажу да је боље имати добре односе са суседима него са рођеним братом и ја верујем у то. Нас много тога повезује, пре свега религија и дугогодишње пријатељство, а привредна сарадња само ће употпунити наше односе. За сада ми много више улажемо код вас, али постоји простор и за ваша улагања, пре свега у областима услуга и туризма - каже Павлос Раванис, који окупља мала и средња предузећа у петомилионској области Атине.