Arhiva vesti
                   
31. Juli 2008.

POMOĆ REGIONU

Otvoren CENTAR ZA LEČENjE BOLESTI ZAVISNOSTI REGIONALNI centar za lečenje bolesti zavisnosti, koji je otvoren juče u Nišu, biće namenjen pacijentima i lekarima iz cele jugoistočne Srbije, od Kladova do Preševa, po odluci Ministarstva zdravlja. Pritisak zavisnika na Kliniku za zaštitu mentalnog zdravlja, koja jedina organizovano radi i specifično leči zavisnike, bio je ogroman. Ministarstvo zdravlja je zato nišku kliniku odredilo kao referentnu ustanovu za dalju obuku kolega u regionu, kako bi se pacijenti tretirali u svom gradu.

24. Juli 2008.

TANGO – Tehnička pomoć za NVO

CIVILNO DRUŠTVO EU BLIŽA GRAĐANIMA JUŽNE SRBIJE Centar za razvoj građanskog društva PROTEKTA u saradnji sa Media&Reform centrom Niš, počinje sa realizacjom projekta “Evropske kuće u južnoj i jugoistočnoj Srbiji – Stvaranje mehanizama za veću dostupnost informacijama i bolje razumevanje procesa EU integracija’’.

20. Juli 2008.

Tri berbe pod plastenicima

Bujanovac – U pitomom selu Rakovac, udaljeno od Bujanovca tri kilometra, poznatom po vrednim i uzornim poljoprivrednicima, bračni par Biljana i Slađan Petrović u četiri plastenika začeo je proizvodnju veoma kvalitetnog paradajza, paprike, zelene salate i kupusa. – Da pre četiri godine nisam posetio Mađarsku, gde sam boravio u organizaciji UNDP-ija, teško da bi se danas bavio ovim poslom.

19. Juli 2008.

Formirana romska mreža nevladinih organizacija juga Srbije

U Prokuplju je danas formirana Mreža romskih nevladinih organizacija (NVO) juga Srbije Mrežu čine NVO iz Leskovca, Bujanovca, Niša, Kruševca, Kuršumlije, Vranja i drugih mesta sa juga Srbije. Na današnjem sastanku izabrani su organi i usvojeni statut i druga akta udruženja.

18. Juli 2008.

NOVINARI IZ PREŠEVA I BUJANOVCA U DANASU

BEOGRAD - Dvanaestoro novinara elektronskih i štampanih medija iz opština Preševo i Bujanovac posetili su juče redakciju Danasa, kako bi se detaljnije upoznali s uređivačkom politikom i novinarskom praksom našeg lista. U razgovoru s Danasovim urednicima, naše kolege s juga Srbije najviše su zanimali način na koji smo uspeli da očuvamo nezavisnu poziciju na turbulentnoj medijskoj sceni, kao i odnosi sa „nosiocima moći“, političarima i biznismenima. Preševski i bujanovački novinari borave u višednevnoj poseti Begradu, koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava u okviru projekta „Južna Srbija“, s ciljem povezivanja ljudi iz ovih opština sa institucijama u prestonici. Oni će posetiti Vladu i Skupštinu Srbije, više ministarstava, medijskih kuća i američku i britansku ambasadu.

17. Juli 2008.

17.jul 2008. god

Nenad Đurđević, Direktor Službe Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja, je imao sastanak sa dvanaest novinara elektronskih i štampanih medija iz opština Preševo i Bujanovac, tokom koga ih je ukratko informisao o aktivnostima i radu Koordinacionog tela.

15. Juli 2008.

Počeli radovi na izgradnji Koridora 10 kod Preševa

Radovi na izgradnji deonice autoputa na panevropskom Koridoru 10 kroz Srbiju, od Preševa do Vladičinog Hana, počeli su juče na graničnom prelazu kod Preševa. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak kazao je prilikom početka radova da je zadatak tog javnog preduzeća da u što kraćem roku izgradi 100 kilometara autoputa na Koridoru 10, od Preševa do izlaska iz Grdeličke klisure, što će koštati oko 600 miliona evra. Dronjak je naveo da je Vlada Srbije prošle godine utvrdila daa je završetak Koridora 10 stvar od opšteg interesa, a da je nova Vlada na prvoj sednici po formiranju donela odluku o nastavku saradnje te strateški važne saobraćajnice.

10. Juli 2008.

Hranitelji iz duše

VRANjE - "Neka deca su drugačija, manje zdrava i manje snažna, ali to sigurno ne znači da su ničija i manje važna." Ovo je rečenica koju Snežana Nakić stalno ponavlja i koja je njena vodilja, dok se bori da u život dece sa posebnim potrebama unese bar malo radosti. Jer, odnedavno, ova deca imaju u Vranju svoj kutak.

10. Juli 2008.

PARADAJZ PRODAJU RUSIMA

Lebanski povrtari ove godine ne brinu kome da prodaju rod, a zadovoljni su i cenama. Udruživanje proizvođača recept za uspeh. Proizvođači paradajza iz nekoliko sela u lebanskoj opštini prvi put u poslednje dve decenije nemaju problem kako da prodaju „rajsko voće". Sve količine prvoklasnog paradajza po ceni od 25 dinara za kilogram otkupljuju trgovci iz Ukrajine, koji velikim šleperima-hladnjačama odvoze povrće na rusko tržište.

9. Juli 2008.

"Imate najbolje radnike"

LASOTINCE - Porodični kapital, Nutrikato Fiorentino, iz italijanskog grada Leće, na jugu Italije, uložio je u izgradnju moderne fabrike za izradu lake i teške konfekcije u Vlasotincu. Trenutno, u fabrici "Grupo Fiorentino" radi 70 radnika, a do kraja godine njihov broj zaokružiće se na sto. Fiorentino, istina, deli sudbinu preduzetničkih (ne)prilika sa kolegama iz okruženja, ali i hvali našu radnu snagu.