Arhiva vesti
                   

Tri berbe pod plastenicima

20. Juli 2008.

Pune ruke posla i berićeta: Biljana i Slađan Petrović iz sela Rakovac kod Bujanovca

Bujanovac – U pitomom selu Rakovac, udaljeno od Bujanovca tri kilometra, poznatom po vrednim i uzornim poljoprivrednicima, bračni par Biljana i Slađan Petrović u četiri plastenika začeo je proizvodnju veoma kvalitetnog paradajza, paprike, zelene salate i kupusa.
– Da pre četiri godine nisam posetio Mađarsku, gde sam boravio u organizaciji UNDP-ija, teško da bi se danas bavio ovim poslom. Kada sam video kako seljaci iz okoline Segedina gaje povrće u plastenicima, čvrsto sam odlučio da stočarstvu, kojim sam se tada bavio, pridodam i povrtarstvo. Kupio sam prvo jedan, zatim još jedan, pa još dva plastenika, i proizvodnja povrća je krenula – priča nam Srđan, dodajući da godišnje ima tri berbe a uskoro će ih biti i četiri, ako, kako kaže, „dođe do para za uvođenje grejanja u plastenicima”.
Ove će godine tržištu isporučiti više od osam tona paradajza i paprike, a zelene salate i kupusa biće i za novogodišnje trpeze.
U ovom, nimalo lakom poslu, pomaže mu supruga Biljana, sa kojom je 17 godina u braku a koja je posle nekoliko godina rada u „Jumku“ ostala bez posla. Sada, kako kaže, posla ima i preko glave, ali je zadovoljna. Kada nisu u školi i kada završe sa učenjem i pisanjem domaćih zadataka, u poslu im se pridružuju ćerka Gabrijela (16) i dve godine mlađi sin Miloš.
– Sigurno da može i bolje i više. Nameravam da kupim još dva plastenika i povećam proizvodnju, koja će doneti i veću zaradu – kaže Slađan, koji zbog plastenika nije zanemario stočarstvo: ima pet krava i svakodnevno fabrici hleba i mleka u Vranju, sa kojom ima ugovor, isporučuje po 60 litara mleka. I pored zauzetosti, stiže da obavlja funkcije predsednika mesne zajednice i novonastalog Udruženja stočara, ratara i povrtara „Rakovčanka“, a to su, kako ističe – njegove slatke obaveze.