Arhiva vesti
                   
30. Jun 2008.

RUSI NA POTEZU - Da li se bliži privatizacija RHC «Gejzer» u Sijarinskoj Banji?

Pored Zavoda za specijalizovanu rehabilitaciju, grupa ruskih biznismena zainteresovana i za otkup građevinskog zemljišta na kompleksu Banje radi izgradnje više apartmanskih naselja. Sudeći prema zvaničnim informacijama iz lokalne samouprave u Medveđi i Sijarinskoj Banji, grupa ruskih biznismena ozbiljno je zainteresovana za ulaganja u ovu banju, posebno u Zavod za specijalizovanu rehablitaciju «Gejzer». U preliminarnim razgovorima sa predsednikom opštine Medveđa, Slobodanom Draškovićem, ruski biznismeni posebno su zainteresovani za još uvek neiskorišćeni izvor /B4/, odnosno bušotinu od 1.320 metara, iz koje svake sekunde izbija i do 60 litara vode prosečne temperature 76 stepeni.

24. Jun 2008.

Sa juga osvajaju Egej

LESKOVAC - U organizaciji Privredne komore Leskovac, zadužena za Jablanički i Pčinjski okrug, pedesetak privrednika iz ova dva okruga posetili su Atinu gde su se uz pomoć tamošnje Komore za mala i srednja preduzeća i našeg ambasadora Ljiljane Baćević susreli sa potencijalnim partnerima. Potpisan je i Protokol o saradnji dveju komora i Unije preduzetnika. Grci zainteresovani da ulažu u banjski turizam na jugu Srbije, a zauzvrat našim privrednicima nude mogućnost ulaganja u turizam i saobraćaj. Ljiljana Baćević, ambasador naše zemlje istakla je da grčki preduzetnici imaju vodeće mesto u investicijama i da na srpskom tržištu samostalno deluje 150 grčkih firmi koje obezbeđuju 25.000 radnih mesta.

24. Jun 2008.

SUSRETI

BOŽIDAR Stojiljković, vlasnik tekstilne fabrike "Bim teks" iz Leskovca kaže da su Grci zainteresovani da deo svojih pogona presele na jug Srbije. Stanko Nikolić, vlasnik istoimenog preduzeća za proizvodnju nameštaja za dečje sobe već izvozi godišnje po tri hiljade krevetića. Dragana Aleksić, iz vranjskog "Nutrika" ističe da postoji mogućnost saradnje i u proizvodnji stočne hrane za junad i jagnjad. Obećavajuće susrete imali su i Dragan Đorđević, vlasnik preduzeća "Cerak", Zorica Milić iz bujanovačkog "Ema metala" i Momčilo Dimitrijević iz "Hanibala".

23. Jun 2008.

23.juni 2008. god

G-din Nenad Djurdjević, direktor Službe Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedja, je zajedno sa svojim savetnicama, G-djicom Danijelom Nenadić i G-djom Anom Brnabić, imao sastanak sa grupom od 11 članova Društva za medjunarodne poslove, koji su studenti univerziteta u Bristolu, Vel. Britanija.

20. Jun 2008.

CIVILNI DIJALOG NA JUGU SRBIJE

Nastavljajući projekat "Civilni dijalog na jugu Srbije", Centar za regionalizam organizuje studijsku posetu 20 predstavnika nevladinih organizacija iz Preševske doline novosadskim NVO, institucijama i medijima. Pored sastanaka održaće se i panel diskusije na teme: „Romske politike i programi" i „Omladinski aktivizam u lokalnoj zajednici". Obe diskusije biće održane u prostorijama Novosadskog Humanitarnog Centra u Ulici Vojvođanskih brigada 28/1.

18. Jun 2008.

18.6.2008

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je saopstila da je Srbija dobila prvu generaciju specijalista i trenera za nove investicije u lokalu. Sertifikati su dobijeni u okviru Programa regionalne obuke za promociju ulaganja koji finansira EU, preko Evropske agencije za rekonstrukciju, a implementira FIAS - Savetodavni servis Svetske banke i IFC-a za unapređenje investicione klime. Program regionalne obuke, koji je pokrenut početkom ove godine u okviru Programa promocije ulaganja u Srbiju, sproveden je u saradnji sa SIEPA i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

16. Jun 2008.

„RURALNA TELEFONIJA”

Medveđa – Pet brdsko-planinskih naselja u opštini Medveđa dobija uskoro takozvanu ruralnu fiksnu telefoniju. Reč je o novoj tehnologiji za bežično povezivanje na telefonsku mrežu. telefoni će zazvoniti u Gajtanu, Lecu, Rujkovcu, Bučumetu i nekim zaseocima u Gazdaru.

13. Jun 2008.

Albanci odlaze na Kosovo, Srbi u Leskovac, Niš, Beograd...

Medveđa je opština sa 14.000 stanovnika. Pored opštinskog središta tu su 44 naselja. Decenijama ovde žive Srbi, Albanci, Crnogorci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica. Pored same Medveđe, najveće mesto je Sijarinska Banja, koja raspolaže sa dvadesetak termal nih izvora lekovite vode i uvek ima dosta gostiju iz gotovo svih krajeva Srbije. Ovde su seobe veoma izražene. Albanci isključivo odlaze na Kosovo i Metohiju, gde lako dolaze do zaposlenja, a Srbi i Crnogorci se sele u Leskovac, Niši Beograd.

13. Jun 2008.

JUG ZA ŽIVOT DUG

Vrednost projekta kojim je za sredstva iz NIP konkurisalo Udruženje privatnih stanodavca opštine Bujanovac "Jug za život dug" premašuje trinaest miliona dinara. Očekivana sredstva namenjena su za proširenje i rekonstrukciju smeštajnih kapaciteta od 300 ležajeva i promociju soskog turizma u Žbevcu, Žuželjici, Jablanici, Gornjem Starcu, Levosoju i Božinjevcu.

13. Jun 2008.

NESTAO CEO JEDAN GRADIĆ! - U JABLANIČKOM OKRUGU NAGLO SE SMANjIO BROJ STANOVNIKA

Stalne seobe su prisutne u svih šest opština Jablaničkog okruga - Leskovcu, Vlasotincu, Crnoj Travi, Bojniku, Lebanu i Medveđi. Mnogi odlaze iz jednog u drugo mesto po tradiciji, drugi što su na to primorani, a neki to čine iz puke znatiželje! Kolikoje tačno naših sunarodnika koji su se u više talasa seobe preko "grane" okućilo "daleko od rodne grude" u Minstarstvu za dijasporu pri Vladi Srbije može samo da se nagađa. Pretpostavlja se da ih je između dva i četiri miliona! - kazala je prilikom poslednje posete Leskovcu Milica Čubrilo, tehnička ministarka za dijasporu.

  Следећа страна»