Arhiva vesti
                   

"Imate najbolje radnike"

9. Juli 2008.

VLASOTINCE - Porodični kapital, Nutrikato Fiorentino, iz italijanskog grada Leće, na jugu Italije, uložio je u izgradnju moderne fabrike za izradu lake i teške konfekcije u Vlasotincu. Trenutno, u fabrici "Grupo Fiorentino" radi 70 radnika, a do kraja godine njihov broj zaokružiće se na sto. Fiorentino, istina, deli sudbinu preduzetničkih (ne)prilika sa kolegama iz okruženja, ali i hvali našu radnu snagu.
Nutrikato Fiorentino, ipak, nije tek tako spakovao kofere i milion evra i sagradio fabriku na jugu Srbije. Priseća se da je prvi put u Srbiju došao početkom devedesetih, u vreme najvećih sankcija. Počeo je da radi sa niškom Modnom konfekcijom, a zbog ekonomske blokade, posao je morao da ide preko Makedonije. U Vlasotince je opet stigao aprila 1999. godine, u vreme najžešćeg bombardovanja Srbije, i uzeo u zakup Tekstilnu fabriku "Prvi maj".
- Uspevao sam da organizujem proizvodnju, uglavnom lon poslove, kada ničega nije bilo. Nedostatak struje, goriva... predstavljao je veliki problem. Ipak, nisam hteo da odustanem i drago mi je zbog toga. Tvrdim da imate najbolje radnike u regionu. Recimo, mnogo je jeftinija radna snaga u Bugarskoj, ili Rumuniji, jer su tamo na platu od 250 evra doprinosi samo 50 evra, a ovde na istu zaradu država uzima 65 odsto - precizira Nutrikato, koji se izuzetno ponosi činjenicom da je njegov otac porodični biznis započeo još 1962. godine.
Pre 33 godine nasledio je oca, a sada u posao uvodi sina Andrea i ćerku Anđelu.
- Nisam uzeo ni dinar kredita, a uložio sam porodični kapital i moram o svakom dinaru i centu da vodim računa. Tako učim i moje saradnike - kaže ovaj preduzimljivi čovek.
Fiorentino pomno prati šta se dešava u svetu jer ga veoma brine rast cene nafte. Ističe da tu ne pomaže mnogo preduzimljivost, ali ima nekih stvari koje se daju ispraviti.
- Teraju me da otpustim svoje vozače kamiona iz Srbije i uposlim Bugare jer, navodno, postoji neki propis da kamion sa stranim tablicama ne može da vozi srpski državljanin. Kamioni i vozači su iz iste kompanije, postoji putni nalog, a opet nas malretiraju. Baš pre neki dan sam morao hitno da odem do Mehovog krša jer su mi zaustavili kamion. Jednom prilikom sam zamolio ministra Velju Ilića, kad je posetio Vlasotince, da mi pomogne. Zvao je nekog policijskog generala, koji mu je objasnio da ne postoji takav propis i da slobodno vozim. Bilo je dobro neko vreme, a sada sve po starom. Ne mogu ja svaki put na granici da zovem ministre i generale - žali se Fiorentino.
Ozbiljnu nameru da razvija biznis u Vlasotincu Fiorentino je pokazao kupujući porodičnu kuću u centru grada. Veli da mu odgovara ova varoš jer je mirno mesto, bez kriminala. Po njemu, jug Srbije bi mogao još više da se razvija da ima uređenu infrastrukturu.
- Dobro je što je autoput blizu i veoma me je obradovala vest da će se praviti novi regionalni put od Vlasotinca do petlje. Međutim, ne mogu da razumem zašto ne koristite aerodrom u Nišu. Niko to ne zna da mi objasni. Poslovan čovek traži komfor, ali mu je vreme mnogo važnije. Zašto da gubi tri, četiri sata do beogradskog aerodroma - pita se Fiorentino.

UKINULI NORMU, VAŽAN KVALITET
- NEMA norme, traži se kvalitet. Dogovorimo se koju količinu treba da isporučimo za određeni rok i onda radimo svi zajedno. Radila sam 24 godine u fabrici "Prvi maj" i zadovoljna sam što imam priliku da nastavim - kaže Ljiljana Jovanović, pomoćnik majstora.
Žaklina Stanojević primljena je prošle nedelje i veli da je za sada zadovoljna radnom atmosferom. Radnici tvrde da se gazda redovno raspituje za porodične prilike i da se trudi da im izađe u susret kada imaju neki problem.

PLATE
PORED 70 radnika u Vlasotincu, "Grupo Fiorentino" angažuje povremeno još 300 šivača iz Pirota, Kraljeva i Niša na poslovima šivenja teške konfekcije. Rade isključivo za izvoz, i to za italijanske modne kuće "Trusardi" i "Gas". Plate se u vlasotinačkoj fabrici kreću od 15.000 dinara za početnike do 20.000 za one iskusnije radnike.