Arhiva vesti
                   

PARADAJZ PRODAJU RUSIMA

10. Juli 2008.

Lebanski povrtari ove godine ne brinu kome da prodaju rod, a zadovoljni su i cenama. Udruživanje proizvođača recept za uspeh.
Proizvođači paradajza iz nekoliko sela u lebanskoj opštini prvi put u poslednje dve decenije nemaju problem kako da prodaju „rajsko voće". Sve količine prvoklasnog paradajza po ceni od 25 dinara za kilogram otkupljuju trgovci iz Ukrajine, koji velikim šleperima-hladnjačama odvoze povrće na rusko tržište.
Povrtari iz Cekavice, Bošnjaca, Vojlovca, Togočevca i Pertata iz sata u sat traktorima dovoze upakovan i probran paradajz do hangara u Bošnjacu, gde uvek čeka po nekoliko ukrajinskih šlepera. Dnevno se utovari i put Rusije krene 20 tona paradajza, a prodaju i pronalaženje kupaca organizovala je Zemljoradnička zadruga „Bumbari" iz Cekavice, koja je jedino udruženje povrtara u kraju.
Cena na pijaci ostala ista
Organizovan otkup paradajza nije povećao cenu ovom povrću na zelenim pijacama u Lebanu i Leskovcu, gde se prodaje za 25, pa čak i za 20 dinara po kilogramu.
- Cena nije povećana jer mi imamo malo tržište, a veliku ponudu. Samo ove godine paradajzom je zasađeno 20 odsto površina više nego prošle sezonu i svi mogu biti zadovoljni, pod uslovom da su seljaci organizovani - ocenjuje direktor Zavoda za poljoprivredu Leskovac Miodrag Đorđević.
- Isplatilo se što smo se udružili i potencijalnim kupcima ponudili velike količine robe tokom celog leta. Otvorili smo sajt i preko njega su trgovci iz Ukrajine saznali za nas, kontaktirali su s nama i, evo, počeo je kamion za kamionom da pristiže. Svako poštuje dogovor, paradajz je prvoklasan, oni odmah isplate, i zadovoljne obe strane, šta ćeš bolje za seljaka - priča direktor zadruge „Bumbari" Jovica Nikolić, inače jedan od najvećih proizvođača paradajza.
Nikolić kaže da je deset godina pokušavao da ubedi komšije da je za seljake jedino rešenje da se udruže i tako zarade.
- Tek sada sam uspeo, ali tako što sam ja prvi u zadrugu uneo 18.000 strukova paradajza, koliko sam zasadio, i rekao im: „Ako ja propadnem s tolikom proizvodnjom, onda nije šteta da i vi s mnogo manjom propadnete." Poverovali su i imamo 16 zadrugara osnivača koji proizvode oko 100 vagona paradajza - kaže Nikolić.
I ostali proizvođači zadovoljni su što imaju kome da prodaju robu i što ne moraju da idu od pijace do pijace i gube vreme čekajući nakupce.
- Da imamo i duplo više, sve bismo prodali. Iako ovi Ukrajinci malo zakeraju, jer traže da plodovi nisu previše krupni ali ni sitni i da imaju lepu ujednačenu boju, prvi put sam posle toliko godina zadovoljan i znam da ću ove sezone dobro da zaradim - priča Petar Jović iz Togočevca dok čeka da preda pun kombi paradajza.
Proizvođači u Jablaničkom okrugu ove godine zasadili su 1.300 hektara paradajza. Uz prosečan prinos od pet vagona po hektaru, kupcima u zemlji i inostranstvu ponudiće 6.500 vagona „rajskog voća".
Vozači hladnjača, koji strpljivo čekaju da se roba utovari, kažu da su iz Ukrajine, ali da paradajz voze direktno za Rusiju. Prema njihovoj priči, na granici nemaju većih problema jer im Zemljoradnička zadruga „Bumbari" obezbeđuje sve potrebne fitosanitarne dozvole.
- Gazde za koje vozimo daju nam ovlašćenje da kontrolišemo robu i nemamo neke veće primedbe, važno je da ne čekamo puno na utovar. Sav paradajz direktno vozimo do Moskve, a onda se prebacuje na železnicu i nastavlja put sve do gradova u Sibiru. Lepo je ovde kod vas, vredni ste i gostoprimljivi - kaže jedan vozač ukrajinskog šlepera dok čeka na utovar i gosti se domaćom gibanicom koju su mu doneli domaćini da malo prezalogaji jer ga čeka dug put.

Inicirao udruživanje... Jovica Nikolić povukao potez koristan i sebi i drugim povrtarima