Arhiva vesti
                   
30. Oktobar 2009.

30.10.2009.god.

Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca i Preševa predali su inicijativu za formiranje Nacionalnog saveta Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je izjavio da je u toku je procedura formiranja biračkih spiskova.

28. Oktobar 2009.

28.10.2009.godina

Renomirana turska kompanija „Turker“ će postati većinski vlasnik Bujanovačke banje sa obavezom ulaganja u centar za promociju zdravlja i zdravog načina života u Bujanovcu i razvoj turizma u tom regionu. Ministar Mlađan Dinkić je sa turskim kolegom Omerom Dinčerom potpisao sporazume o ekonomskoj saradnji i saradnji u oblasti infrastrukture.

21. Oktobar 2009.

21.10.2009.godine

U Bujanovcu je osnovana odbor¬nička grupa od šest članova, koju čine predstavnici DS (2), G17 plus (1) i Grupe građana dr Stojanča Arsić i dr Miodrag Milković (3). Cilj ove grupe je da sa albanskom skupštinskom većinom pregovara o ponovnom uključivanju Srba u lokalnu vlast. Za šefa odborničke grupe izabran je Zoran Antić iz G17 plus.

20. Oktobar 2009.

20.10.2009.godina

Predstavnici USAID programa za ekonomsku sigurnost potpisaće ugovor o donaciji sa Razvojnom agencijom za Bujanovac i Preševo. Agencija će predvoditi grupu preduzetnika sa juga Srbije i iz Sandžaka, koji će učestvovati na međunarodnom sajmu poljoprivrede u Prištini.

19. Oktobar 2009.

SAOPŠTENjE SA SEDNICE UŽEG SASTAVA PREDSEDNIŠTVA KOORDINACIONOG TELA - 19. oktobar 2009.

Na vanrednoj sednici užeg sastava predsedništva Koordinacionog tela dogovoreno je da u narednom periodu budu formirane preostale radne grupe, kako je definisano Sporazumom o principima rekonstrukcije Koordinacionog tela. U naredne dve nedelje, pored Radne grupe za obrazovanje, kulturu, informisanje, sport i omladinu koja uspešno funkcioniše, biće formirane radne grupe za privredu i infrastrukturni razvoj, političke integracije, bezbednost i pravosuđe, jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i zdravstvo i socijalnu politiku.

15. Oktobar 2009.

15.10.2009.godine

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava započelo je juče formiranje biračkih spiskova za nacionalne manjine, što će trajati narednih 120 dana, posle čega će biti obavljen izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji. Početkom sledeće godine će se održati izbori za članove ovih saveta. Prvi put će predstavnike u savetima birati albanska nacionalna manjina koja u Srbiji, bez Kosova i Metohije, prema popisu iz 2002. godine, ima oko 61.000 pripadnika.

14. Oktobar 2009.

14.10.2009.godine

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je kao ovlašćeni predstavnik albanske nacionalne manjine u Srbiji predao zahtev za formiranje posebnog biračkog spiska za izbore za nacionalni savet te manjine.

14. Oktobar 2009.

OEBS PODRŽAVA KOORDINACIONO TELO

Ambasador Misije OEBS u Beogradu Dimitrios Kipreos izjavio je za Fonet da OEBS u Srbiji maksimalno podržava Koordinaciono telo za jug Srbije i ocenio da je ono faktor koji može veoma pozitivno da doprinese smirivanju tenzija i sprovođenju mera poverenja. On je poručio da je dijalog među pripadnicima različitih naroda veoma važan u rešavanju svih problema, jer je, uz ekonomski razvoj, to "odličan korak za prevazilaženje svega lošeg iz prošlosti". Kipreos smatra i da otvaranje odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Medveđi predstavlja pozitivan korak u jačanju multietničkog društva u južnoj Srbiji.

12. Oktobar 2009.

PREMIJER MIRKO CVETKOVIĆ OTVORIO FAKULTET U MEDVEĐI

Premijer Srbije Mirko Cvetković, u prisustvu Predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, ministra prosveta Žarka Obradovića, zamenika ambasadora SAD Troja Petersona, ambasadora OEBS Dimitros Kipreosa, predstavnika ambasada Grčke, Austrije i Francuske, prorektora, dekana i profesora sa niškog Univerziteta, predstavnika okruga, gradova i opština sa juga Srbije i studenata, otvorio je 12. oktobra, u Medveđi, odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta niškog Univerziteta, u kojima će studenti srpske i albanske zajednice nastavu slušati na maternjim jezicima.

9. Oktobar 2009.

PREMIJER MIRKO CVETKOVIĆ OTVARA FAKULTET U MEDVEĐI

MEDVEĐA – Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa zajedno sa Ministarstvom prosvete, uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i podršku Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Osce) u Srbiji obezbedilo je u Medveđi studentima srpske i alabanske zajednice nastavu na maternjim jezicima. U ponedeljak 12. oktobra u 13 sati, odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta niškog Univerziteta svečano će otvoriti Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković. Prve indekse studentima uručiće Predsednik Koordinacionog tela, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i ministar prosvete Žarko Obradović.