Arhiva vesti
                   

POMOĆ REGIONU

31. Juli 2008.

Otvoren CENTAR ZA LEČENjE BOLESTI ZAVISNOSTI
REGIONALNI centar za lečenje bolesti zavisnosti, koji je otvoren juče u Nišu, biće namenjen pacijentima i lekarima iz cele jugoistočne Srbije, od Kladova do Preševa, po odluci Ministarstva zdravlja. Pritisak zavisnika na Kliniku za zaštitu mentalnog zdravlja, koja jedina organizovano radi i specifično leči zavisnike, bio je ogroman. Ministarstvo zdravlja je zato nišku kliniku odredilo kao referentnu ustanovu za dalju obuku kolega u regionu, kako bi se pacijenti tretirali u svom gradu.
- Zakon nas od naredne godine obavezuje da organizovano i sistematično suzbijamo bolesti zavisnosti, odnosno, da se ova zdravstvena praksa uvede u svaku ustanovu, regionalne bolnice, zdravstvene centre - kaže dr Vladan Radivojević, psihijatar. - Planiramo četiri edukativna seminara i organizovanu obuku kod nas, na klinici. Iskoristiće se kapaciteti službi u Leskovcu, Vranju, Ćupriji, Zaječaru i Negotinu.
Samo Odseku za bolesti zavisnosti na Klinici za mentalno zdravlje lekarima se za pomoć tokom godine obrati oko 200 novoregistrovanih zavisnika. Zavisnici za sobom imaju narkomanski staž od pet do 10 godina, a u proseku imaju od 14 do 35 godina.
- Regionalni centar u jednom lokalu u TC "Kalča" biće i kancelarija za superviziju i stručne sastanke, na kojima će se u pojedinačnim slučajevima osobama pomagati da izađu iz sveta droge, ali i kriminala, dok bi se u susednom lokalu na nekoliko časova dnevno okupljali bivši zavisnici - kaže dr Radivojević. - Očekujemo pomoć lokalne zajednice u opremanju prostorije, a u rad kancelarije trebalo bi da se uključe, pored gradskog Odseka za prevenciju, sudske i policijske službe.
BAZA
OKO 4.000 heroinskih zavisnika nalazi se u bazi registra Klinike za mentalno zdravlje. Zavisnici u Srbiji tek se "broje", odnosno ažuriraju se podaci o registrovanim narkomanima.