Opštine
                   

Preševo

Opština Preševo pripada Pčinjskom okrugu i prostire se na teritoriji od 264km2, u blizini je granice sa Makedonijom i na međunarodnom koridoru E-10 koji povezuje Beograd - Skoplje - Solun - Atinu. Pored urbanog jezgra koji predstavlja opštinski centar, opština obuhvata i 35 naselja

Postoje dve priče o poreklu imena ovog mesta. Prema nekima ime Preševo se sastoji iz dve reči: preš - što znači praziluk i eva - što na latinskom znači poljana, što bi značilo polje za uzgajanje praziluka. Drugi smatraju da toponim Preševo potiče iz mađarskog jezika i znači divlji dud. Nijedna od dve iznete tvrdnje nije potvđena.

U okviru opštine Preševo otvorena je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, u cilju smanjenja siromaštva i povećanja broja zaposlenih. Glavna aktivnost ove kancelarije je kreiranje povoljnog ambijenta za investicije, a u cilju ekonomskog oporavka i osnaživanja ove ekonomski devastirane opštine. Jedan od dugoročnih prioriteta lokalne samouprave je izgradnja industrijske zone. 

Opština ima velike potencijale za razvoj seoskog, lovnog i tranzitnog turizma. Na razvoj turizma bitno će uticati i izgradnja Koridora 10.

U Preševu postoji jedna predškolska ustanova sa nekoliko odeljenja u okolnim selima, osam osnovnih škola i dve srednje škole. Nastava na albanskom jeziku odvija se u 6 osnovnih škola, u jednoj na srpskom a u OŠ „9 maj“ u selu Reljane koju pohađaju đaci iz obe zajednice, nastava je na oba jezika. Opština Preševo ima dve srednje škole - gimnaziju i srednju tehničku školu.

Kulturni život Preševa uglavnom se vezuje za manifestacije u domu kulture „Abdula Krašnica”. Od 1992. godine, svakog juna se organizuje festival albanskog kulturnog stvaralaštva (folklor, drama, poezija i proza). U zgradi Doma kulture nalazi se biblioteka, bioskop, kancelarije udruženja građana i TV Preševo.

U ovoj opštini ima nekoliko nevladinih organizacija koje svojom aktivnositma utiču na politički, ekonomski i kulturni život građana. Nevladine organizacije u Preševu se vide kao najveći potencijal u ljudskim resursima. Osobe angažovane se ocenjuju kao obrazovane, profilisane u znanjima, entuzijaste i fleksibilne u radu, kritičkog duha, inovativne i sposobne da brzo reaguju na probleme uočene u društvu.

Bitan projekat ove opštine je izgradnja vanbolničkog porodilišta, u kojem će se porađati žene sa ovog područja. U 2014. godini opština će dobiti modernu zgradu, opremljenu najsavremenijom opremom, u kojoj će se rađati nova pokolenja. 

 

Internet prezentacija opštine Preševowww.presevo.rs

Strateški plan opštine Preševo Preuzmite dokument

Prezentacija o ekonomskim potencijalima opštine Preševo “Za bolju budućnost”