Arhiva vesti
                   

PREMIJER MIRKO CVETKOVIĆ OTVORIO FAKULTET U MEDVEĐI

12. Oktobar 2009.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, u prisustvu Predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, ministra prosveta Žarka Obradovića, zamenika ambasadora SAD Troja Petersona, ambasadora OEBS Dimitros Kipreosa, predstavnika ambasada Grčke, Austrije i Francuske, prorektora, dekana i profesora sa niškog Univerziteta, predstavnika okruga, gradova i opština sa juga Srbije i studenata, otvorio je 12. oktobra, u Medveđi, odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta niškog Univerziteta, u kojima će studenti srpske i albanske zajednice nastavu slušati na maternjim jezicima.

„Otvaranje odeljenja ovih fakulteta u Medveđi predstavlja strateški korak u nastojanju države da se pospeši razvoj opštine“, rekao je Cvetković. On je naglasio da se otvaranjem tih odeljenja otvara i nova perspektiva za studente da uče i školujuse po evropskim standardima, a da ostanu da žive i rade u svom kraju.Predsednik Vlade Srbije podsetio je da u Medveđi Albanci čine jednu četvrtinu stanovništva, da je otvaranje fakulteta ključni korak u rešavanju problema u toj opštini, korak koji će doprineti i integraciji Albanaca u zajednicu. Premijer je podsetio da se Preševo, Bujanovac i Medveđa suočavaju sa migracijom stanovništva, nedovoljno izgrađenom infrastukturom i velikom nezaposlenošću i da je cilj Vlade Srbije da tu situaciju promeni. Prioritet Vlade je ulaganje u privredu, rekao je premijer i naglasio da očekuje da ponovo počne da radi rudnik Lece i započne rekonstrukcija puta od Leskovca do Medveđe. Predsednik Vlade Mirko Cvetković najavio je izradu studije o izvodljivosti otvaranja sličnih obrazovnih ustanova u Preševu i Bujanovcu.

Predsednik koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu  Milan Marković naglasio je da je otvaranje odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Medveđi još jedan dokaz jasne namere Vlade Srbije da na jugu Srbije stvori uslove za bolji život građana. Ministar Marković je naglasio da ova odeljenja ne bi bila otvorena bez partnerstva ministarstva prosvete, bez dobre volje niškog Univerziteta, bez finansijske pomoći Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koja je obezbedila sredstva za prevod udžbenika na albanski, bez podrške OEBS i velikog truda svih u opštini Medveđa. Marković je najavio konačno formiranje Nacionalnog saveta albanske zajednice što je preduslov za suživot u ovim multietničkim opštinama. On je naglasio da je Vlada imala jedinstven stav kada je reč o politici prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da je pružala bezrezervnu podršku Koordinacionom telu.  Marković je i ovom prilikom naglasio da Beograd nema problem da prizna diplome Univerziteta iz Prištine ukoliko se na tim diplomama ne prejudicira status Kosova i Metohije. Ministar je najavio i otvaranje stalnih kancelarija za ombudsmane u ta tri grada, čime će se izbeći manipulacija ljudskim pravima. Predsednik Koordinacionog tela podsetio je da je Vlada Srbije za izgradnju infrastrukturnih objekata u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uložila 158 miliona dinara, najavio da će do kraja godine biti uloženo još 68, a da je ovih dana ministarstvo za NIP odobrilo dodatnih 76 miliona dinara za projekte u ove tri opštine.

Indekse studentima uručili su ministri Milan Marković i Žarko Obradović zajedno sa dekankom ekonomskog fakulteta Evicom Petrović i koordinatorom Pravnog fakulteta Zoranom Ćirićem. U ime 50 brucoša, od kojih će devetoro studirati na albanskom, zahvalili su se studentkinja prava Razije Jakupi i student ekonomije Rade Perović. Obraćajući se prisutnima u prepunom amfiteatru i Razije i Rade su naglasili da im je ovo bila jedina mogućnost da studiraju. Pored mladih iz Medveđe, u ova dva odeljenja, upisali su se i mladi iz okolnih Lebana, Bojnika i Leskovca, ali i iz Beograda. Jedan od njih je Dejan Mladenović, čiji su roditelji rođeni u Medveđi.

- Došao sam ovde zato što u Beogradu nije bilo mesta za studiranje na teret budžeta - kaže Mladenović.