Arhiva vesti
                   

Sa juga osvajaju Egej

24. Jun 2008.

LESKOVAC - U organizaciji Privredne komore Leskovac, zadužena za Jablanički i Pčinjski okrug, pedesetak privrednika iz ova dva okruga posetili su Atinu gde su se uz pomoć tamošnje Komore za mala i srednja preduzeća i našeg ambasadora Ljiljane Baćević susreli sa potencijalnim partnerima. Potpisan je i Protokol o saradnji dveju komora i Unije preduzetnika. Grci zainteresovani da ulažu u banjski turizam na jugu Srbije, a zauzvrat našim privrednicima nude mogućnost ulaganja u turizam i saobraćaj.
Ljiljana Baćević, ambasador naše zemlje istakla je da grčki preduzetnici imaju vodeće mesto u investicijama i da na srpskom tržištu samostalno deluje 150 grčkih firmi koje obezbeđuju 25.000 radnih mesta.
Goran Jović, predsednik Privredne komore Leskovac, kaže da je zbog ovih informacija hteo da približi potencijalnim investitorima jug Srbije. Iz Grčke je na području dva kruga za prva tri meseca uvezeno 2,3 miliona evra, a izvoz je 1,7 miliona evra. U odnosu na okruženje, razmena Grčke i juga Srbije nije na zadovoljavajućem nivou.
- S jedne strane postoji pozitivna klima u Srbiji za grčke investitore, dok mi na jugu ne pratimo taj trend u potpunosti. Cilj ovih sastanaka u Atini je da se direktno povežu privrednici. Za samo dva dana ostvareni su mnogi kontakti, ugovoreni novi susreti i poveća grupa grčkih privrednika najavljuje svoj dolazak za tri meseca - ističe Jović,koji je u svojim prezentacijama domaćinima isticao dobru infrastrukturu i jeftinu radnu snagu.
Privrednike su pored predsednika Atinske komore za mala i srednja preduzeća Pavlosa Ravanisa primili i Kristos Teodoropulos, predsednik grčko-srpskog trgovinskog i industrijskog udruženja i Elefteris Kurtalis, predsednik Atinske industrijske komore.
- U mojoj zemlji kažu da je bolje imati dobre odnose sa susedima nego sa rođenim bratom i ja verujem u to. Nas mnogo toga povezuje, pre svega religija i dugogodišnje prijateljstvo, a privredna saradnja samo će upotpuniti naše odnose. Za sada mi mnogo više ulažemo kod vas, ali postoji prostor i za vaša ulaganja, pre svega u oblastima usluga i turizma - kaže Pavlos Ravanis, koji okuplja mala i srednja preduzeća u petomilionskoj oblasti Atine.