Arhiva vesti
                   

RUSI NA POTEZU - Da li se bliži privatizacija RHC «Gejzer» u Sijarinskoj Banji?

30. Jun 2008.

Pored Zavoda za specijalizovanu rehabilitaciju, grupa ruskih biznismena zainteresovana i za otkup građevinskog zemljišta na kompleksu Banje radi izgradnje više apartmanskih naselja.
Sudeći prema zvaničnim informacijama iz lokalne samouprave u Medveđi i Sijarinskoj Banji, grupa ruskih biznismena ozbiljno je zainteresovana za ulaganja u ovu banju, posebno u Zavod za specijalizovanu rehablitaciju «Gejzer». U preliminarnim razgovorima sa predsednikom opštine Medveđa, Slobodanom Draškovićem, ruski biznismeni posebno su zainteresovani za još uvek neiskorišćeni izvor /B4/, odnosno bušotinu od 1.320 metara, iz koje svake sekunde izbija i do 60 litara vode prosečne temperature 76 stepeni. Ovaj «novi» gejzir, koji još uvek nije u funkciji, sa vodoskokom od preko 50 metara, ima kažu stručne analize, snagu elektrane od 1.215 megavata, može da zagreva grad od 20.000 stanovnika i predstavlja veliki industrijski potencijal čitave Gornje Jablanice.
U prvim kontaktima sa ruskim privrednicima dosta je bilo govora i o ulaganjima u ponovno aktiviranje nalazišta veoma kvalitetnog, prvoklasnog mermera oniksa. Ovaj svojevrsni «rudnik» nalazi se gotovo u centru Sijarinske Banje i nekoliko godina je bio poveren na eksploataciju beogradskom «Energoprojektu». Kako lokalna samouprava u Medveđi i sama Sijarinska Banja od toga nisu imale nikakve koristi, pre dve godine Skupština opštine Medveđa raskinula je sa ovom kompanijom ugovor o daljoj eksploataciji. Do sada je bilo nekoliko pokušaja da više zainteresovanih firmi iz Srbije «zakupi» ovaj «kamenolom» sa ogromnim zalihama mermera oniksa, ali nije postignuta saglasnost o daljoj eksploataciji, iako bi se ulaganja u pripremu i eksploataciju isplatila za samo godinu-dve. Privrednici iz Rusije, kako ističe predsednik Drašković, istovremeno su zainteresovani i za otkup građevinskog zemljišta na kompleksu Sijarinske Banje kako bi, ukoliko dođe do definitivnog dogovora, gradili više apartmanskih naselja za brojne poklonike zdravstveno-ugostiteljskog turizma ne samo iz Srbije, nego i iz Rusije i mnogih drugih zemalja. Stanovnici stranih zemalja još uvek nisu dovoljno informisani o nesvakidašnjoj lekovitosti preko 26 izvora tople i hladne mineralne vode koja leči nekoliko desetina raznovrsnih bolesti. Rusi znaju za mogućnosti eksploatacije mineralne vode ne samo u Sijarinskoj Banji, već i na širem pojasu ovog dela Gornje Jablanice. Pre nekoliko godina pripremljen je projekat za flaširanje mineralne vode sa ovog područja, kao i projekat za izradu plastične ambalaže, ali se od ovih projekata odustalo zbog nedostatka sredstava. Prava je šteta što se najveći deo zaliha lekovitih voda godinama «preliva» u ovdašnju Banjsku reku, iako bi se izgradnjom pogona za flaširanje i izradu plastične ambalaže obezbedili uslovi za upošljavanje preko 150 radnika iz ove opštine u kojoj je zadnjih godina sve manje mlađih ljudi.